Main menu

header

747 8 2de Simona Lazăr şi Sorin Dumitrescu

Printre remediile naturale indicate în cazul sinuzitei - afecțiune acută sau cronică a sinusurilor - se numără spălăturile nazale, masajul antisinuzită, hreanul (utilizat atât pentru tratament intern, cât și extern), compresele cu „căldură uscată” etc. Unul dintre cele mai eficiente remedii naturale este însă aplicarea de comprese cu ghimbir.

Trebuie utilizată numai caldă

Luați o bucată de ghimbir de mărimea unei nuci, dați-o pe răzătoare, după care puneți pulpa rasă într-un săculeț de bumbac. Într-un ibric puneți un litru de apă la fiert, după care micșorați focul - apa trebuie să rămână caldă, dar sub punctul de fierbere. Puneți săculețul cu ghimbir în vas, apăsându-l din când în când cu o spatulă de lemn, pentru a-și lăsa tot sucul. Pregătiți un pansament de dimensiune potrivită pentru a putea fi așezat deasupra nasului. Pansamentul poate fi din vată sau din burete medicinal, învelit în tifon; înmuiați-l în apă de ghimbir, stoarceți pentru a se elimina excesul de lichid și așezați cât de fierbinte poate fi suportat, în zona sinusurilor. Acoperiți cu un șervet din bumbac, pliat în patru, care are rolul de a păstra căldura și de a absorbi eventualul surplus de lichid. În momentul în care compresa începe să se răcească, se dă deoparte și se înlocuiește cu una nouă.

Procedura durează între patru și zece zile

Această procedură poate fi repetată de trei-patru ori pe zi. După aplicarea compresei de ghimbir, pielea rămâne roșie, dar acesta nu este un motiv de teamă. În funcție de rezultatele obținute, tratamentul cu comprese cu ghimbir poate dura între patru și zece zile. Apa de ghimbir se poate reîncălzi de mai multe ori, cu condiția să nu se atingă niciodată punctul de fierbere, pentru că în acel moment ea își pierde calitățile. Cel mai bine este să nu o reîncălziți decât pentru aplicările zilei în curs, pentru a doua zi preparând altă apă de ghimbir. În acest fel, compresele cu ghimbir vor fi mult mai eficiente și tratamentul va fi mai scurt.