Main menu

header

749 7 2de Călin Popa şi Nicoleta Gheorghe

Untul-pământului este încă o plantă ale cărei virtuți terapeutice au rămas ascunse în mare parte. Deși cercetările se află la început, există o serie de afecțiuni, exclusiv externe, care sunt tratate de secole cu preparate din untul-pământului.

Atenuează petele hepatice

Untul-pământului dezvoltă o rădăcină masivă, care este utilizată de mult timp extern, sub formă de extracte, tincturi sau unguente, foarte eficiente în tratarea unor afecțiuni. De exemplu, esența obținută din rădăcina proaspătă a plantei este folosită în cazuri de arsuri solare și pete hepatice. Untul-pământului este recomandat şi în reumatism. Se rade o bucată de rădăcină şi se aplică direct pe zona cu probleme, apoi se leagă cu o bucată de pânză curată şi se lasă să acţioneze 10-15 minute. Locul afectat începe să se încălzească rapid, iar durerea se diminuează. Acest procedeu se repetă până ce disconfortul dispare.

De ajutor suferinzilor de sciatică

Suferinzilor de sciatică, untul-pământului le vine în ajutor printr-o formulă de tinctură, preparată astfel: se dă rădăcina de plantă prin răzătoarea mare şi se pune într-o sticlă fără a o îndesa, după care se toarnă alcool de 30-40 de grade, cât să acopere rădăcina şi deasupra să formeze o peliculă de doi centimetri. Se lasă la macerat șase zile, agitând zilnic. La final, se filtrează şi se fac fricţionări ale zonelor dureroase. Apoi se aplică sub formă de compresă care se păstrează 30 de minute, după care zona dureroasă se înveleşte cu un material călduros. Aplicaţia se face de două ori pe zi, până la eliminarea durerilor de spate.

Stimulează imunitatea

Antiinflamator redutabil, untul-pământului se recomandă în afecțiuni respiratorii cum sunt sinuzita, pneumonia sau bronşita. În aceste cazuri, se aplică pe torace o pastă din cinci linguri cu rădăcină de untul-pământului proaspăt dată prin răzătoare, două linguri cu hrean şi patru linguri cu seminţe de in măcinate. Deasupra se pun un material de bumbac şi o ţesătură de lână călduroasă. Aplicaţia se face timp de jumătate de oră pe zi, cinci zile la rând. Aceasta are puternice efecte de stimulare a imunităţii, ajută la eliminarea secreţiilor în exces şi uşurează respiraţia.

Untul-pământului este o plantă cu potențial toxic însemnat, ingerarea având efect neurotoxic