Main menu

header

831 9 2de Călin Popa şi Daniel Alexandrescu

Avocado, deliciosul fruct atât de iubit în toată lumea și considerat un aliment-minune grație unor proprietăți unice, vădește o nouă linie de cercetare - tratarea mai eficientă a leucemiei.

Medicament natural împotriva unei enzime periculoase

Potrivit rezultatelor unui studiu extins, derulat în cadrul Universității Guelph, Ontario, un compus din avocado a demonstrat capacitatea de a lupta eficient împotriva unei enzime cruciale pentru extinde- rea cancerului. Experții care au efectuat teste în cazul celulelor de leucemie mieloidă, cel mai periculos tip de cancer al sângelui, au descoperit că în avocado există o „armă” naturală împotriva enzimei VLCAD, de care depinde extinderea bolii. „Cel mai eficient inamic al acestei enzime provine din avocado. Rezultatele pe care le-am obținut au demonstrat, în studii clinice pe subiecți umani, că este tolerată de organism chiar și o cantitate mare de suplimente cu acest extract din avocado”, explică specialistul Paul Spagnuolo.

Îmbunătățește absorbția nutrienților

Avocado nu conține colesterol și sare și, în același timp, este sărac în grăsimi saturate. În schimb, conținutul de grăsimi „bune” joacă mai multe roluri importante în organism, încetinind procesul de descompunere a carbohidraților și astfel menținând în limite normale nivelul zahărului din sânge. De asemenea, grăsimile sănătoase din avocado îmbunătățesc absorbția vitaminelor și mineralelor, dar și a altor substanțe nutritive, și ajută la stimularea sistemului imunitar. Totodată, avocado este o sursă de antioxidanți importanți, în special pentru sănătatea ochilor - luteină și zeaxantină, despre care cercetătorii susțin că reduc riscul apariției cataractei și degenerescenței maculare care se manifestă odată cu înaintarea în vârstă.

Atenuează simptomele alergiilor

Rezultatele unui mare număr de studii internaționale au pus în evidență faptul că un consum constant de avocado reduce nivelul trigliceridelor și al colesterolului „rău” (LDL). În aceste condiții, fructul este recomandat pentru menținerea sănătății inimii și a sistemului cardiovascular. În plus, avocado furnizează organismului fitosteroli, precum beta-sisterol, campersterol și stigmasterol, compuși cu structură asemănătoare colesterolului, care acționează în mod benefic asupra inflamațiilor din corp. Reducerea acestora recomandă avocado pentru prevenirea unor afecțiuni cum sunt guta sau artrita, ca și pentru atenuarea simptomelor sinuzitei sau alergiilor.

„Molecula din avocado pe care am descoperit-o deschide noi perspective pentru elaborarea unor terapii antileucemie cu potențial toxic mai redus“ Paul Spagnuolo, Universitatea Guelph, SUA

Pune piedică osteoporozei

Jumătate de avocado oferă organismului 25% din necesarul zilnic de vitamina K. Acest nutrient contribuie la menținerea sănătății oaselor, întrucât crește absorbția calciului și reduce pierderea acestui mineral prin urină. În același timp, fructul oferă în medie șapte grame de fibre, necesare organismului pentru a menține buna funcționare a tractului digestiv, avocado intensificând tranzitul intestinal, favorizând eliminarea toxinelor și susținând flora bacteriană. De asemenea, fructul este renumit pentru capacitatea de a reduce apariția stărilor depresive și de a induce un somn odihnitor, grație unui conținut de compuși specifici care au introdus avocado în rândul super-alimentelor.