Main menu

header

de Elena Şerban

Deşi ni se pare că îl folosim la maxima lui valoarea, dovlecelul are multe surprize de oferit. Nu doar că este foarte hrănitor, în ciuda puţinelor calorii (sub 15 kcal la 100 g), dar este şi bogat în potasiu, magneziu, hidraţi de carbon, fosfor şi vitaminele A, C şi E. Datorită conţinutului ridicat de magneziu, dovlecelul este recomandat cardiacilor, pentru că reduce riscul de infarct şi de accident vascular cerebral. Consumul acestei legume scade tensiunea arterială, previne cancerul de colon şi  are efecte antiinflamatoare.

Reglează tranzitul intestinal
Bogat în fibre de calitate, dovlecelul are proprietăţi diuretice şi se digeră foarte uşor, fiind ideal în regimul specific diabeticilor şi supraponderalilor.
Sucul de dovlecei vă scapă de constipaţie, dar şi de diaree. Acest suc se obţine uşor zdrobind cu mixerul dovlecelul tăiat cubuleţe. În prealabil, leguma trebuie curăţată de coajă şi de seminţe. Pasta obţinută prin zdrobire se stoarce cu ajutorul unui tifon curat. Sucul se bea ca atare sau amestecat cu suc de ţelină, măr sau cătină.

Salată de sezon
Se prepară din trei dovlecei de mărime medie, două linguri cu ulei de măsline, un pahar cu soluţie de oţet (trei linguri cu oţet amestecate cu apă) şi o ceapă. Salata se potriveşte de sare şi piper după gust. Modalitatea de preparare nu este foarte complicată, fiind chiar asemănătoare cu reţeta salatei de vinete. Astfel, fierbeţi dovleceii în apă cu sare, până se înmoaie şi pot fi zdrobiţi. Amestecaţi pasta formată (scursă de apă în prealabil) cu ulei, oţet, sare, piper şi ceapa tocată foarte mărunt.

Chifteluţe delicioase
Deosebit de gustoase, aceste „guguloaie aurii” nu sunt foarte dietetice, dar nici nu fac rău celor care „ţin la siluetă”. Chifteluţele se obţin foarte uşor. Amestecaţi un dovlecel spălat şi dat prin răzătoare cu două linguri cu brânză de vaci, un ou, trei linguri cu făină şi ceva verdeţuri (mărar, pătrunjel, leuştean). Daţi-le forma unor mingiuţe, pe care le tăvăliţi prin făină, şi apoi le prăjiţi în baie de ulei încins. Lăsaţi-le să se răcească puţin şi apoi mâncaţi, nu vă veţi mai opri!

Pont! Preparatele din dovlecel devin şi mai gustoase dacă sunt aromatizate cu cimbru sau cu busuioc