Main menu

header

de Anda Postolache

Între legumele aliment-medicament se află şi morcovul, pe numele lui ştiinţific Daucus carota, cunoscut tuturor mamelor ca aliment foarte bine tolerat de copii, de la cele mai fragede vârste.

Sporeşte numărul de globule roşii
Datorită bogăţiei de constituenţi, morcovul are proprietăţi multiple. Se foloseşte ca tonic, antianemic (sporind numărul de globule roşii), remineralizant, întăreşte imunitatea, este un important factor de creştere, antiputrid şi cicatrizant gastric, depurativ, fluidifiant biliar, pectoral, diuretic, cicatrizant al rănilor.
Morcovii conţin 80% apă, protide numai 1% şi hidraţi de carbon 6%. La 100 g de plantă comestibilă, conţinutul de săruri şi de vitamine este următorul: 35 mg de sodiu, 235 mg de potasiu, 30 mg de calciu, 25 mg de fosfor, 0,7 mg de fier, mangan, vitamina A 1120 U.I., 0,05 mg de vitamina B1 şi tot atâta de B2, 1 mg de niacină, 7 mg de vitamina C, mici cantităţi de vitamina K, Mg, S, Cu şi brom, precum şi de uleiuri volatile, de asparagină şi de duacarină. Valoarea energetică este de 30 kcal la 100 g de morcov, din care se absoarbe 93%.

Favorizează lactaţia
Pentru că este un puternic calmant intestinal, antidiareic, laxativ şi cicatrizant, morcovul este folosit în toate dietele, sub diferite forme. Femeile care alăptează pot beneficia de proprietăţile lui, deoarece favorizează lactaţia. Fiind un întineritor cutanat, ar trebui folosit şi în cosmetică, atât intern, cât şi extern, sub formă de măşti cu morcov ras sau cu suc. Este şi un foarte bun vermifug, fiind uşor de întrebuinţat şi la îndemâna oricui în parazitoze intestinale, în special când e vorba de tenie.
Am fi la adăpost de multe boli, în special de viruşii de toamnă, dacă am bea în fiecare zi, dimineaţa şi seara, înainte de mese, câte un pahar cu suc de morcovi, eventual în amestec cu măr, ţelină şi sfeclă roşie.

Sucul şi afecţiunile pulmonare
Sucul de morcov se consumă proaspăt, preparat la centrifugă. Este indicat să nu se cureţe de coajă, pe cât posibil, ci să se spele cu o perie sau cu un burete de sârmă, folosit numai în acest scop. Pentru copiii mici se diluează cu apă sau cu lapte. Nediluat sau diluat cu lapte, este un puternic expectorant, fiind indicat în afecţiuni pulmonare, astm, voalarea vocii.

Decoct vs afte
Seminţele de morcov se folosesc sub formă de infuzie dintr-o linguriţă cu plantă la o cană cu apă în clocot, ca aperitiv, diuretic, vermifug. Tot seminţele se utilizează pentru sporirea lactaţiei, împotriva gazelor intestinale.
În uz extern se practică aplicaţii cu morcovi daţi prin răzătoare, cataplasme cu frunze proaspete pisate sau loţiuni din decoct de frunze proaspete pe: abcese şi cancere ale sânului, plăgi recente sau atone, ulcere ale gambei, arsuri, furuncule, pecingini, impetigo.
Cu decoct din frunze de morcov se face gargară în afte, abcese ale gurii şi dinţilor, băi şi spălături în degerături şi crăpături ale pielii.
Aplicarea de loţiuni din suc de morcov pe faţă şi pe gât conferă pielii supleţe şi prospeţime şi împiedică formarea ridurilor.

Supă contra constipaţiei
Contra constipaţiei se face o supă dintr-un kilogram de morcovi, ce se fierbe într-un litru de apă şi se mixează. Împotriva diareii infantile se face o supă astfel: se curăţă 500 g de morcov, se taie în bucăţi şi se fierb într-un litru de apă până se înmoaie complet morcovii. Se face un piure, se adaugă apă clocotită, până la un litru şi o jumătate de linguriţă cu sare marină. Se administrează pe parcursul a 24 de ore, timp de trei zile. Laptele se reintroduce treptat, în cinci-şase zile, scăzând mereu cantitatea de supă de morcov de la 500 g la 100 g la un litru de apă. Pentru sugarii foarte sensibili se prepară supa cu 200 g de morcov la un litru de apă. Se poate da şi suc de morcovi în loc de supă, de asemenea diluată cu apă fiartă şi răcită. Pentru o bună mineralizare a sugarilor se poate prepara un terci din cereale cu supă de frunze uscate de morcov.

Alegeţi legume fără chimicale!

Încă din anii ‘80, în fosta URSS s-a extras din morcov daucarina, un element puternic vasodilatator, în special la nivelul arterelor coronare. După opinia unor cercetători, morcovii ar conţine şi estrogeni, acţionând asupra aparatului genital feminin. Este foarte important ca atunci când cumpărăm morcovi din piaţă să ne orientăm spre cei care mai au şi mici imperfecţiuni, urme de viermişori şi care arată naturali, nu ca pictaţi. Se ştie că unde creşte viermele nu prea au fost folosite chimicale. Din păcate, este din ce în ce mai greu să găseşti produse naturale şi autohtone, pieţele fiind invadate de produse străine. În special pentru copii trebuie să fim foarte atenţi ce cumpărăm. Atunci când folosim morcovul ca aliment ar trebui să nu-l fierbem foarte tare, ci, pe cât posibil, în abur, procesare în urma căreia rămâne uşor crocant.