Main menu

header

925 7 2de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

Condiment cu un gust irezistibil, scorțișoara este și o minune a naturii din perspectiva substanțelor pe care le conține și care au fost certificate de studii riguroase ca având proprietăți de excepție pentru sănătatea umană.

Ţine în frâu diabetul

Cu aroma sa dulce, inconfundabilă, scorțișoara este un condiment delicios, apreciat de mii de ani și datorită proprietăților sale medicinale. Fost dar potrivit doar pentru regi, scorțișoara este astăzi la dispoziția oricui vrea să beneficieze de proprietățile sale de excepție, în primul rând aportul de cinamaldehidă. Acest compus este creditat de specialiști cu capacitatea de a preveni diabetul, prin reglarea nivelului glicemiei. Potrivit cercetărilor, doza recomandată pentru aceste rezultate este de 1-6 grame de condiment pe zi. Mai departe, scorțișoara este încărcată de antioxidanți, protejând organismul de daunele radicalilor liberi. De altfel, condimentul este campion printre vegetale la acțiune antioxidantă, ceea ce se traduce prin reducerea stresului oxidativ.

Repară țesuturile deteriorate

Studii de amploare au certificat o veche tradiție de utilizare a scorțișoarei ca antiinflamator, experimentele evidențiind că acest condiment ajută corpul să lupte contra infecțiilor și repară țesuturile deteriorate. Urmare a acestui efect, prezența scorțișoarei în dietă este de natură să prevină afecțiunile cardiace, cauza cea mai cunoscută în întreaga lume a decesului prematur. Totodată, experimente extinse pe animale de laborator au evidențiat faptul că substanțele foarte puternice din scorțișoară au efect împotriva bolilor neurodegenerative. Practic, doi compuși din condiment inhibă acumularea unei proteine în creier, una dintre principalele cauze ale apariției afecțiunii Alzheimer. Iar în cadrul unui studiu pe animale de laborator s-a constatat faptul că scorțișoara protejează neuronii bolnavilor de Parkinson, normalizează activitatea neurotransmițătorilor și îmbunătățește funcționarea motorie.

Pont. Două grame de scorțișoară consumate zilnic sunt de natură să reducă nivelul colesterolului total, al celui de tip LDL („rău”) și al trigliceridelor.