Main menu

header

938 8 3de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Frunza de măcriş este cunoscută atât pentru gustul său plăcut, acrişor, astringent, cât şi pentru gama largă de beneficii asupra sănătăţii. Datorită acțiunii sale extraordinare asupra metabolismului, planta este cultivată și consumată în întreaga lume.

Aliat al greutăţii optime

Elementul-cheie care face din măcriș un aliment de excepție este frunza sa, de un verde viu, care aduce organismului, înainte de toate, o cantitate însemnată de fibre. Potrivit numeroaselor studii internaționale, fibrele scad colesterolul, asigură o bună sănătate digestivă, previn instalarea cancerului de colon și prelungesc sațietatea. În același timp, dat fiind faptul că măcrișul are foarte puține calorii, este un aliat al greutății optime. Mai departe, planta conține o cantitate semnificativă de vitamine - vitamina C, nutrient esenţial pentru a activa celulele imunitare (o ceşcuţă cu măcriş conţine 106% din doza zilnică recomandată), vitamina A, cu rol esenţial în sănătatea pielii, vitamina B6, nutrient implicat în asimilarea proteinelor. Măcrişul este, de asemenea, bogat în minerale de primă importanță.

Ţine la distanţă accidentul vascular cerebral

În ceea ce priveşte compuşii organici, măcrişul conţine flavonoizi, antociani şi polifenoli, a căror principală acțiune este prevenirea formării radicalilor liberi şi luptă împotriva îmbătrânirii. Combinat cu acțiunea fibrelor, acest beneficiu ține organismul la distanță de bolile cardiovasculare, reducând riscul de infarct și de accident vascular cerebral. La toate acestea se adaugă potasiul din măcriș, care este sinonim cu menținerea bunei funcționări a inimii, fiind, în același timp, un mineral cu rol esenţial în reglarea şi echilibrarea fluidelor din întregul corp. La rândul său, amintita vitamina A din măcriș ajută ochii să se adapteze la schimbările de lumină și acţionează ca un antioxidant cu rol semnificativ în agerimea vederii şi în prevenirea problemelor care apar la acest nivel odată cu vârsta.

Măcrişul sprijină procesul de eliminare pe cale naturală a toxinelor din corp

Dizolvă pietrele la rinichi

Un studiu publicat de experți de la Universitatea din Washington a confirmat faptul că frunzele de măcriş au un rol semnificativ în curăţarea tractului urinar şi în eliminarea pietrelor la rinichi. În cazul pacienţilor sănătoşi, acest aliment are o certă componentă de prevenție. În același timp, o cană cu măcriş conţine o cantitate importantă de calciu, mineral binecunoscut pentru susținerea pe care o acordă sistemului osos și danturii. De asemenea, prezența calciului asigură răspunsul musculaturii la comenzile date de nervi. Totodată, măcrişul aduce organismului fier. Prezent în toate celulele organismului, acest mineral are rolul de a purta oxigenul de la plămâni în restul corpului şi de a ajuta muşchii să stocheze şi să folosească oxigenul. Mai mult, prezența măcrișului în dietă este de natură să prevină anemia, dată fiind bogăția de nutrienți a acestor frunze cu gust deosebit.