Main menu

header

939 8 3de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

Supranumit „șofranul indian”, turmericul este un condiment de excepție, ale cărui proprietăți sunt confirmate neîncetat de studiile științifice. De la culoarea deosebită la virtuțile terapeutice, pulberea obținută din curcuma este un adevărat prieten al metabolismului uman.

Combate artrita

Curcumina este o componentă chimică importantă a pudrei de turmeric, care îi conferă condimentului culoarea galbenă care îl distinge. Foarte promiţătoare în ceea ce priveşte beneficiile pentru sănătate, această substanță se remarcă, înainte de orice, prin capacitatea de a combate inflamațiile. Ca urmare, prezența condimentului în alimentație poate fi benefică în prevenirea afecţiunilor cronice, situaţie în care inflamaţia începe să afecteze ţesuturile organismului. De exemplu, potrivit rezultatelor unui studiu la care au participat pacienţi care sufereau de colită ulcerativă, cei care au administrat două grame de curcumină pe zi, împreună cu medicamentele prescrise, au înregistrat o menținere în remisiune mai pregnantă. Tot datorită efectului antiinflamator, pacienţii cu artrită răspund foarte bine la tratamentul cu suplimente pe bază de curcumină, în unele cazuri acestea dovedindu-se chiar mai eficiente decât un medicament antiinflamator. De altfel, turmericul are un istoric îndelungat de tratare a durerilor osteoartritei, atât în medicina tradiţională chineză, cât şi în Ayurveda.

Îmbunătăţeşte memoria

Un studiu clinic a arătat că 90 mg curcumină, administrate de două ori pe zi, timp de 18 luni, au ajutat la îmbunătăţirea memoriei în cazul adulţilor cu demență. Cercetătorii consideră că proprietăţile antioxidante ale condimentului au determinat încetinirea declinului funcţiilor neurocognitive. În același timp, turmericul aduce organismului antioxidanți foarte eficienți în eliminarea efectelor negative ale radicalilor liberi, acumularea acestora fiind de natură să provoace boli grave. De pildă, grație capacităţii de a reduce oxidarea, turmericul protejează inima și sistemul cardiovascular. Acesta este doar unul dintre rezultatele cercetărilor care au relevat faptul că în cazul adulţilor sănătoşi, de vârstă medie, care timp de 12 săptămâni au luat suplimente pe bază de curcumină, a crescut rezistența endoteliului vascular, cu rol important în caz de hipertensiune. Totodată, o cercetare care a inclus persoane care suferiseră o intervenţie chirurgicală pentru bypass aorto-coronarian a reliefat faptul că aportul de patru grame de curcumină pe zi a redus cu 65% riscul de infarct pe parcursul spitalizării.

Anumite cercetări au pus în evidență faptul că turmericul poate perturba dezvoltarea cancerului, determinând moartea celulelor tumorale

Ţine sub control nivelul colesterolului

Turmericul este recomandat împreună cu medicamentele pentru controlul nivelului colesterolului, cărora le potențează efectul. De asemenea, curcumina scade cantitatea proteinei cunoscute sub denumirea de „factor neurotrofic derivat din creier”, ceea ce se traduce prin atenuarea simptomelor depresiei. Demn de menționat este faptul că unul dintre studiile care au făcut această legătură atestă faptul că administrarea suplimentelor pe bază de condiment s-a dovedit aproape la fel de eficientă ca un medicament antidepresiv.