Main menu

header

940 8 2de Roxana Istudor şi Adrian Pătrăuceanu

Rășină de excepție, care se obține din anumite plante care cresc în India, Bangladesh și Pakistan, guggul a fost folosit de secole în medicina Ayurveda, pentru proprietăți terapeutice pe care știința modernă le certifică, rând pe rând.

Tratează acneea nodulochistică

Grație unui cumul de proprietăți antiinflamatoare, guggul este utilizat de sute de ani împotriva unor afecțiuni ale pielii cum sunt acneea sau psoriazisul. Rășina s-a dovedit eficientă în tratamentele pentru acneea nodulochistică, o formă severă a bolii, care afectează fața, pieptul și spatele. Un studiu clinic a constatat că administrarea a 25 mg guggul pe cale orală a fost la fel de eficientă ca tetraciclina, un antibiotic utilizat în mod obișnuit pentru a trata acneea. În plus, persoanele cu pielea grasă au răspuns semnificativ mai bine la preparatul pe bază de rășină decât la medicamente. O altă cercetare a constatat că administrarea de guggul pe cale orală timp de șase săptămâni a ajutat la tratarea acneei fără a provoca efecte adverse majore. În același timp, studiile au demonstrat că cremele pe bază de guggul atenuează mâncărimea, înroșirea sau decolo- rarea pielii, precum și inflamația, la persoanele cu psoriazis și eczeme.

Poate reduce colesterolul

Un studiu recent a relevat faptul că o formulă de cremă pe bază de guggul a fost eficientă în cazul reacțiilor cutanate care au apărut ca efect secundar al radioterapiei pentru cancerul de sân. Practic, s-a constatat că rășina a redus sensibilitatea și durerea, precum și nevoia de produse cu steroizi topici. Pe de altă parte, guggul are un renume bine consolidat în medicina naturistă pe direcția tratării hipotiroidismului. Tulburările la acest nivel sunt relativ frecvente, în special în rândul femeilor. Studiile pe animale de laborator sugerează că extractele de rășină acționează prin creșterea absorbției de iod și îmbunătățesc activitatea enzimelor produse de glanda tiroidă, fiind de ajutor în astfel de cazuri. De asemenea, un studiu clinic a investigat gestionarea hipotiroidismului utilizând tablete cu guggul, iar rezultatele au arătat că acest tratament a diminuat semnificativ semnele și simptomele asociate cu această tulburare, cum ar fi slăbiciunea, oboseala și durerile musculare. De asemenea, guggul este un tratament natural popular pentru nivelurile ridicate ale colesterolului și trigliceridelor, unele cercetări pe animale de laborator sugerând că rășina poate reduce colesterolul LDL („rău”).

Un studiu clinic pe pacienți cu osteoartrită care au fost tratați cu guggul a arătat scăderi ale nivelului inflamației și durerii, precum și o flexie crescută a genunchiului

Guggul are proprietăți antiinflamatorii și antioxidante

Aliat al scăderii în greutate

Pornind de la tradiția utilizării guggul împotriva acumulării de kilograme, oamenii de știință au realizat o serie de studii din care a reieșit faptul că rășina ajută la tratarea obezității prin promovarea pierderii de grăsime corporală și suprimarea apetitu- lui. O cercetare derulată pe animale de laborator a evidențiat faptul că rășina a avut efecte pozitive asupra hormonilor care reglează pofta de mâncare. Aceste rezultate întăresc observațiile unui studiu clinic, în cadrul căruia un grup de pacienți supraponderali care au luat suplimente pe bază de guggul au înregistrat o pierdere suplimentară în greutate de 2,25 kilograme, în medie, precum și reducerea circumferinței taliei.