Main menu

header

946 8 1de Georgiana Mihalcea

Ca metodă naturală de îmbunătățire a funcției imunitare și de combatere a diferitelor afecțiuni, uleiul de portocale a fost un remediu popular în medicina naturistă în întreaga Mediterană, India și China de sute de ani. În zilele noastre, difuzându-l în casă, folosindu-l la masaj sau sub formă de cataplasmă vă va îmbunătăți starea de spirit, va ameliora inflamațiile și vă veți simți mult mai relaxați. Are un efect direct asupra sistemului olfactiv care evocă rapid răspunsuri emoționale.

Este un antibacterian natural

Limonenul, care este o monoterpenă monociclică prezentă în uleiul de coajă de portocală, reprezintă un puternic apărător împotriva stresului oxidativ care poate afecta sistemul imunitar. Uleiul de portocale poate avea chiar și abilități de combatere a cancerului, deoarece monoterpenele s-au dovedit a fi agenți chimio- preventivi foarte eficienți împotriva creșterii tumorii la șobolani. Uleiul de portocale conține antimicrobieni complet naturali care îmbunătățesc siguranța alimentelor. S-a descoperit că uleiul de portocale previne proliferarea bacteriilor E.coli într-un studiu din 2009, publicat în Jurnalul Internațional de Tehnologie Alimentară și Știință. E.coli, un tip periculos de bacterii prezente în alimente contaminate, cum ar fi unele legume și tipuri de carne, poate provoca reacții grave atunci când este ingerată, inclusiv insuficiență renală și posibil deces. Un alt studiu din 2008, publicat în Journal of Food Science a constatat că uleiul de portocale poate inhiba răspândirea bacteriei Salmonella, deoarece conține compuși antimicrobieni puternici, în special terpene. Salmonella este capabilă să provoace reacții gastrointestinale, febră și efecte adverse grave atunci când alimentele sunt contaminate și consumate.

Reglează tensiunea arterială

946 8 2De asemenea, uleiul de portocale este un remediu natural pentru hipertensiunea arterială și este capabil să îmbunătățească fluxul sangvin și să combată hipertensiunea, unii dintre cei mai mari factori de risc pentru bolile de inimă. Un studiu publicat în 2014 a comparat efectele subiecților umani care inhalează aer proaspăt în comparație cu uleiul esențial de portocale. Cercetătorii au descoperit că persoanele care au inhalat uleiul de portocale au experimentat scăderi semnificative ale tensiunii arteriale sistolice și diastolice. În plus, „senzația de confort” a fost semnificativ mai mare în timpul inhalării uleiului esențial de portocale decât în timpul inhalării de aer proaspăt. Ar putea fi, de asemenea, util pentru îmbunătățirea libidoului scăzut și pentru reducerea durerilor de cap.

Calmează durerile de oase

946 8 3Acţiunile antiinflamatoare ale uleiului de portocale au fost cercetate în ceea ce privește rezultatele sale în combaterea durerii, infecțiilor și a bolii pulmonare obstructive cronice. De fapt, dintre mai multe uleiuri antiinflamatoare populare, inclusiv uleiuri de lămâie, de pin și de eucalipt, cel de portocale a demonstrat cea mai mare reducere a inflamației. Acest lucru a fost demonstrat într-un studiu in vitro din 2009, publicat în Jurnalul European de Cercetare Medicală, care a investigat potențialul antioxidant al diferitelor uleiuri esențiale, inclusiv uleiul de portocale. Efectele sale antiinflamatorii îl fac și un remediu bun pentru artrită. Dacă suferiți de dureri musculare, osoase sau articulare, uleiul de portocale poate ajuta la oprirea răspunsurilor inflamatorii care cresc umflarea țesuturilor. Un studiu clinic randomizat, publicat în 2017, a analizat efectele aromoterapiei cu ulei de portocale asupra pacienților internați în secția de urgență a unui spital pentru fracturi osoase. Cercetătorii au pus doar patru picături de ulei de portocale pe un tampon și l-au fixat pe gulerul fiecărui pacient la puțin mai puțin de opt centimetri de cap. Vechiul tampon infuzat cu ulei esențial a fost înlocuit cu unul nou la fiecare oră, iar durerea și semnele vitale ale pacienților au fost verificate la fiecare oră timp de cel puțin șase ore. În general, cercetătorii au concluzionat: „Aromoterapia cu ulei de portocale poate ameliora durerea la pacienții cu membre fracturate, dar nu are niciun efect asupra semnelor lor vitale. Prin urmare, aromoterapia cu ulei de portocale poate fi folosită ca medicament complementar la acești pacienți”. Uleiul de portocale promovează, de asemenea, o stare de spirit pozitivă, ceea ce este util pentru creșterea toleranței la durere și pentru a vă ajuta să dormiți mai bine atunci când vă doare ceva sau vă simțiți inconfortabil. Masați zonele dureroase cu ulei de portocale și vă veți simți mult mai bine.

Alungă anxietatea

Deoarece are proprietăți anxiolitice și reduce simptomele legate de anxietate, doar cinci minute de expunere la uleiul de portocale (în difuzorul special) poate modifica starea de spirit și poate spori motivația, relaxarea și claritatea. Un studiu din 2014, publicat în Journal of Complimentary Therapies of Medicine, a constatat că stimularea olfactivă folosind uleiuri de portocale și de trandafir induce relaxare fiziologică și psihologică. Studiul a investigat efectele uleiului esențial de portocale și de trandafir asupra activității cortexului prefrontal în creierul a 20 de femei participante, ceea ce a relevat nivelul lor de stimulare sau de relaxare. După ce jumătate dintre femei au fost expuse la difuzia uleiului de portocale și de trandafir timp de 90 de secunde, acestea au experimentat o scădere semnificativă a concentrației de oxihemoglobină în cortexul prefrontal drept al creierului, comparativ cu grupul de control, ceea ce a dus la creșterea sentimentelor de „confort”, „relaxat” și „natural”. Un alt studiu publicat în 2014 demonstrează cum aromoterapia cu acest tip de ulei este „o intervenție simplă, ieftină, neinvazivă și eficientă pentru a reduce anxietatea în timpul travaliului”.

Îmbunătățește calitatea somnului

Deoarece cercetările arată că uleiul de portocale este atât relaxant, cât și calmant, îl face un remediu ideal pentru a vă revigora starea de spirit dimineața sau pentru a alunga stresul după o zi plină. O revizuire sistemică a cercetărilor asupra uleiurilor esențiale publicată în 2015 a inclus portocala dulce pe lista de uleiuri benefice pentru insomnie. Încercați să difuzați ulei esențial de portocale înainte de culcare pentru a avea parte de un somn odihnitor.

Potrivit unui studiu din 2010, publicat în Journal of Molecular Nutrition and Food Research, uleiul de portocale poate ajuta eficient la oprirea proliferării celulelor canceroase pulmonare și de colon

Uleiul esenţial de portocale poate ajuta şi la protejarea dinților și gingiilor de infecții

Reprezintă un „medicament“ pentru acnee

Portocalele sunt recunoscute pentru nivelul ridicat de vitamina C conținut care ajută la protejarea și vindecarea pielii. Uleiul de portocale com- bate semnele de îmbătrânire, cum ar fi ridurile și petele pigmentare, deoarece conținutul său ridicat de vitamina C poate ajuta la stimularea producției de colagen. Puteți aplica o cantitate foarte mică de ulei de portocale pe față, dar mai întâi asigurați-vă că faceți un test de piele pentru a evita orice reacție alergică. Încercați să îl combinați cu alte uleiuri pentru vindecarea pielii, cum ar fi uleiul de tămâie și uleiul de arbore de ceai. S-a demonstrat, de asemenea, că uleiul de portocale luptă eficient împotriva bacteriilor care provoacă erupții, precum acneea. Puneți o cantitate mică de ulei de portocale, combinat cu cel de cocos pe o dischetă de demachiere pe care o puteți aplica pe zona afectată. Roșeața, durerea și umflarea de la acnee ar trebui să se amelioreze.