Main menu

header

946 7 1de Roxana Istudor şi Gabriela Comşa

Arbustul care face fructe numite strugurii-ursului este considerat monument al naturii în România. Pe de altă parte, planta are un excelent renume terapeutic, fiind folosită împotriva unei game extinse de afecțiuni.

Combat intoxicațiile alimentare

Strugurii-ursului conțin glucozide fenolice, taninuri galice şi catehinice, triterpene pentaciclice, flavonoide, acizi organici, vitamina C, săruri minerale. În aceste condiții, preparatele pe bază de plantă se remarcă prin proprietăți antiseptice, antibacteriene, dezinfectante, antihemoragice, astringente, diuretice, sedative, tonice. În primul rând, planta este utilizată în afecțiuni renale, segment pe care este, de altfel, renumită. Strugurii-ursului au efect în cazuri de inflamaţii şi infecţii urinare, litiază renală, reduc nivelul acidului uric și tratează cu succes colibaciloza renală. În același timp, la recomandarea și în dozele prescrise, preparatele pe bază de strugurii-ursului sunt utile în lupta împotriva unor afecțiuni digestive cum sunt enterocolita și intoxicaţiile alimentare.

Elimină petele maronii de pe pielea gravidelor

Strugurii-ursului sunt prezenți în preparate care funcționează ca excelenți adjuvanți în cazuri de afecțiuni genitale, ca hipermenoreea. De asemenea, planta poate fi utilizată ca agent antiinflamator, împotriva reumatismului sau a crizelor de gută. Aceleași proprietăți fac din strugurii-ursului o soluție terapeutică împotriva simptomelor răcelii și gripei, întrucât atenuează tusea și favorizează eliminarea mucusului în exces. Extern, preparatele pe bază de strugurii-ursului sunt recomandate împotriva furunculozei, abceselor și petelor maronii care apar pe pielea unor gravide. Un studiu publicat în Journal of Cosmetic Science a constatat că o cremă care conține extract de plantă a fost eficientă în combaterea îmbătrânirii tenului, grație conținutului de antioxidanți din această plantă.

Un studiu publicat în revista Cancer Letters a constatat că arbutina, compus găsit în strugurii-ursului, a fost eficientă în inhibarea creșterii celulelor canceroase pulmonare umane