Main menu

header

de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Crud sau fiert, cu un gust pregnant, măcrișul franțuzesc este mai mult decât o vedetă gastronomică - este un adevărat terapeut al naturii, eficient împotriva unora dintre cele mai răspândite afecțiuni.

Favorizează detoxificarea naturală

În istoria măcrișului franțuzesc, un moment aparte îl constituie cel în care faimosul Rege Henric al VIII-lea Tudor l-a gustat într-o salată și a decis că este delicios. Dar suculentele frunze erau deja cunoscute pentru proprietățile lor tămăduitoare. Astfel, curteanul Thomas Culpepper nota: „Măcrișul franțuzesc este folosit în toate bolile fierbinți, pentru a răci orice inflamație și căldură a sângelui, în boli colerice sau stări de leșin și pentru a împrospăta spiritele după violența acceselor de furie”. Secole mai târziu, oamenii de știință confirmă unele dintre aceste proprietăți. Astfel, identificarea în măcrișul franțuzesc a unui tezaur de antioxidanți și flavonoide a determinat cercetătorii să includă planta pe lista potențialelor alimente împotriva cancerului, întrucât a relevat proprietatea de a preveni mutațiile celulare. De asemenea, măcrișul franțuzesc este un aliat al digestiei sănătoase, întrucât protejează stomacul și favorizează o bună detoxificare naturală a organismului.

Luptă cu cataracta

Încărcat de vitamina A, măcrișul franțuzesc ajută la îmbunătățirea funcției vederii, iar betacarotenul din aceste frunze suculente previne cataracta și degenerescența maculară. În același timp, prin aportul semnificativ de potasiu, consumul de măcriș franțuzesc este creditat cu proprietatea de a acționa ca un vasodilatator natural și, prin urmare, este benefică în menținerea nivelurilor de fluide din organism și susținerea sănătății sistemului cardiovascular. De asemenea, ca diuretic de top, măcrișul franțuzesc este o soluție oferită de lumea plantelor împotriva toxinelor care se acumulează la nivelul rinichilor. Iar ca furnizor important de vitamina C, măcrișul franțuzesc ajută la creșterea numărului de globule albe și astfel susține imunitatea organismului.