Main menu

header

de Elena Şerban

Dureri de dinţi sau de cap, mâini sau picioare umflate. Situaţii ce se pot întâlni mai ales acum, în perioada de iarnă. Însă, nu vă repeziţi să cereţi farmacistului pilule sau alifii. Uitaţi-vă înainte în punguţele cu plante medicinale. Dacă aveţi acolo arnică, muşeţel, genţiană sau frunze de zmeur scăpaţi de dureri cât aţi clipi.

Remediu pentru mâini umflate
Arnica se foloseşte în general pentru tratarea rănilor, a umflăturilor sau a eczemelor, datorită proprietăţilor sale antiinflamatorii. Planta este, mai nou, folosită şi pentru a combate căderea părului. Totul este să aplicaţi pe scalp extract natural cumpărat de la magazinele de specialitate. Acelaşi extract natural de arnică este foarte bun în cazul în care vi s-au umflat picioarele sau mâinile. Turnaţi în apa din cadă câteva picături din acest extract şi staţi în cadă măcar o jumătate de oră.

Important!
Nu vă aruncaţi în apa din cadă imediat ce aţi intrat în casă. Aşteptaţi până ce temperatura corpului se normalizează, altfel, şocul de la gerul de afară la apa fierbinte ar putea să vă creeze probleme.
Şi durerile de dinţi sunt eliminate dacă veţi face o gargară cu extract de arnică. Aveţi mare grijă să nu înghiţiţi această tinctură!

Genţiana eliberează căile respiratorii
Genţiana este o plantă medicinală ale cărei calităţi o recomandă atât în uzul intern, cât şi extern. Genţiana poate fi folosită sub formă de extract (se aplică pe locul dureros) sau de ulei esenţial. Pentru uz intern, cea mai potrivită este infuzia, ce se obţine prin opărirea unei linguriţe cu plantă la o cană cu apă. Preparatul întăreşte sistemul imunitar şi eliberează căile respiratorii inflamate şi iritate din cauza frigului.

Muşeţelul combate migrenele
Migrenele sau durerile de muşchi, ce se instalează în organism în caz de răceală, pot fi rapid îndepărtate cu infuzie de muşeţel. Zilnic, beţi două căni cu acest preparat, îndulcindu-l, în prealabil, cu miere. Nu doar că infuzia conţine vitamina C, dar ajută şi la detoxifierea organismului.

Frunzele de zmeur cresc imunitatea

Frunzele de zmeur au reale proprietăţi antiinflamatorii. În perioada sezonului rece beţi măcar o dată pe zi o cană cu infuzie de frunze de zmeur. Avantajul acestui tratament îl reprezintă atât faptul că sporeşte imunitatea organismului, cât şi faptul că poate fi utilizat şi de femeile însărcinate. Se pare că acest ceai micşorează durerile naşterii.

Atenţie! Preparatele pe bază de frunze de zmeur nu sunt recomandate persoanelor care suferă de diabet!