de Raluca Mateescu
Dantura perfectă şi ireal de strălucitoare pe care o afişează starurile de la Hollywood se datorează, în cele mai multe dintre cazuri, implanturilor artificiale şi tehnologiilor avansate, ceea ce înseamnă costuri uluitoare şi renunţarea la orice urmă de naturaleţe, doar de dragul de a fi în centrul atenţiei. Totuşi, de ce se zbat cele mai mari nume ale industriei artistice să aibă o dantură atât de albă şi de atrăgătoare? Răspunsul e simplu: pentru că un zâmbet frumos şi luminos valorează cât o mie de cuvinte şi, uneori, ne este atât de greu să-l obţinem.
Frica de dentist, lipsa timpului sau bugetul restrâns ne fac să ajungem în cabinetul stomatologului aproape întotdeauna abia atunci când este prea târziu, regretând că nu ne-am ocupat din vreme de sănătatea dinţilor noştri. Chiar dacă se pot invoca o mulţime de motive, timpul nu iartă şi îşi pune amprenta, mai devreme sau mai târziu, chiar şi asupra unei danturi îngrijite. Din fericire, minunile naturii vă sunt la îndemână pentru a preveni şi a trata cele mai frecvente afecţiuni şi neplăceri ale dinţilor. Din bogăţia remediilor naturale pentru o dantură frumoasă şi sănătoasă, alegeţi-le pe acelea care vă sunt necesare şi aplicaţi-le atunci când simţiţi nevoia, fără a face rabat de la timpul investit, până la urmă, în sănătatea dumneavoastră.
Ulei din arbore de ceai contra gingivitei
Inflamaţiile gingiei pot fi extrem de supărătoare şi de dureroase, de obicei manifestându-se printr-o serie de simptome precum respiraţie neplăcută timp îndelungat, micşorarea gingiei, sângerări la spălarea pe dinţi şi, în cazurile mai grave, chiar dureri intense ale gingiei.
Întrucât această neplăcere este cauzată de bacterii, le puteţi preveni prin aplicarea locală a unui antiseptic natural, precum uleiul esenţial din arbore de ceai. O dată sau de două ori pe săptămână puneţi pe periuţa de dinţi pasta pe care o folosiţi în mod obişnuit şi deasupra turnaţi două picături de ulei natural din arbore de ceai, apoi masaţi-vă gingia timp de cinci minute.
Vitaminele sunt şi ele extrem de importante în prevenirea şi în tratarea gingivitei, în mod special vitamina C, care se pierde cu repeziciune mai ales din organismul fumătorilor. De aceea, este important să faceţi regulat cure cu aceasta, în combinaţie cu bioflavonoide, ce au efect sinergic împreună cu aceasta. De asemenea, consumaţi cât mai multe fructe şi legume proaspete, bogate în vitamine, cum sunt pătrunjelul, ardeiul gras şi kiwi.
Albire naturală
Pentru a vă proteja smalţul dinţilor este recomandată albirea pe care naturală. Aceasta este o procedură noninvazivă şi are efecte pe termen lung. Chiar dacă este posibil ca rezultatele să nu fie la fel de spectaculoase şi de rapide precum albirea artificială, veţi fi cu siguranţă încântaţi de senzaţia de prospeţime şi de faptul că totul este natural. Folosiţi pudră fină de bicarbonat de sodiu - un remediu de pe vremea bunicilor. Nu numai că are rezultate bune pentru albirea dinţilor, dar previne cariile şi aftele bucale. Înlocuiţi pasta de dinţi cu bicarbonat de sodiu o dată pe săptămână, pentru a curăţa temeinic petele de pe dinţi cauzate de ceai, cafea sau tutun şi pentru a preveni cariile provocate de bacterii.
Partea interioară a cojii de portocală are, pe lângă o aromă deosebit de plăcută, şi proprietăţi de curăţare intensă, de aceea vă puteţi freca dinţii cu aceasta din când în când. De asemenea, o căpşună zdrobită poate fi la fel de eficientă în procesul de albire naturală a dinţilor.
Luaţi-vă adio de la dureri!
Durerile dentare pot fi unele dintre cele mai greu de suportat, iar excesul de medicamente analgezice nu este recomandat, aşa că remediile alternative sunt mai sănătoase şi mai puţin costisitoare. În acest caz, presupunctura pe mâna ce se află pe partea cu măseaua sau dintele care vă doare îşi va dovedi eficienţa. Trebuie să localizaţi punctul cunoscut sub denumirea de LI4 şi să-l presaţi cu buricul degetului mare de la cealaltă mână. Acesta se află în pliul dintre degetul mare şi cel arătător, chiar la baza degetului, pe os. Este localizat pe parcursul meridianului intestinului gros, care, în presupunctură, este o cale tradiţională de a trata durerile de dinţi. Presaţi timp de un minut, iar durerea dentară ar trebui să vi se calmeze, conform indicaţiilor doctorului Michael Reed Gach, directorul Institutului de Presupunctură din Berkeley, California, SUA. Totuşi, în cazul durerilor persistente, o consultaţie stomatologică este obligatorie.
Respiraţie proaspătă cu mentă
Oricine îşi doreşte să aibă o respiraţie proaspătă. Nu este greu de obţinut dacă folosiţi următoarea reţetă. Aveţi nevoie de: 100 ml alcool cu concentraţie de 40% (de exemplu, votcă), 250 ml apă fiartă şi răcită, 50 ml suc natural de lămâie şi 10 picături de ulei esenţial natural de mentă sau de lămâie (obţinut prin distilarea plantelor, nu volatil, pentru aromoterapie). Amestecaţi bine toate ingredientele într-o sticluţă închisă la culoare (pentru a evita evaporarea alcoolului), apoi depozitaţi-o timp de o săptămână într-un loc răcoros. Înainte de fiecare utilizare, amestecaţi bine compoziţia şi clătiţi-vă gura cu aceasta, fără a înghiţi însă apa de gură.