Main menu

header

de Daniela Anton

În sezonul rece, răcelile durează între trei şi şapte zile, dar simptomele alergiei de iarnă persistă mult mai mult timp şi, de aceea, pot fi extrem de neplăcute. Din fericire, puteţi apela la o serie de tratamente naturiste pentru a preveni şi controla simptomele alergiilor.

Astragalusul întăreşte imunitatea
Echinacea, această plantă cu proprietăţi antivirale şi antibacteriene, conţine polizaharide ce pot ridica nivelul globulelor albe. Sunt recomandate 3 g de echinacea purpurea, luate zilnic, atunci când sunteţi bolnav.
Şi astragalus este de folos. Rădăcina acestei plante medicinale poate fi pusă în supe, pentru a stimula sistemul imunitar în timpul sezonului rece. În plus, se recomandă să luaţi zilnic 2-6 g, sub formă de capsule.

Consumaţi usturoi crud în fiecare zi
Pentru a preveni şi combate răceala, consumaţi cât mai mult usturoi în stare crudă. Un căţel de usturoi consumat zilnic, împreună cu diferite alimente, este foarte bun.
Şi socul vă este de ajutor. Această plantă este bogată în quercitină, un antioxidant cu proprietăţi antiinflamatoare şi antihistaminice. În plus, socul poate întări sistemul imunitar. Specialiştii recomandă siropul, care are extract de soc, câte una-două linguriţe de patru ori pe zi, timp de patru zile, cât vă simţiţi rău. De asemenea, şi ceaiul de soc este eficient.

Beţi zeamă de ghimbir
Unul dintre cele mai eficiente remedii naturale împotriva răcelii şi gripei, dar şi a alergiilor de iarnă este andrographis. Recomandarea specialiştilor este de 400 mg de trei ori pe zi.
Şi ghimbirul poate face minuni. Curăţaţi o bucată de rădăcină, tăiaţi aproximativ 5 cm, apoi feliaţi această porţiune şi puneţi-o într-un recipient cu două ceşti cu apă. Fierbeţi apa şi feliile timp de 20 de minute (ţinând recipientul neacoperit), puneţi produsul într-o cană, adăugaţi o lingură cu miere şi sucul de la o jumătate de lămâie şi apoi beţi-l.
Extractul din frunze de măslin are efecte antiinflamatoare şi antimicrobiene. Recomandat ar fi să folosiţi extractul sub formă lichidă - puneţi trei-cinci picături în apă caldă şi faceţi gargară.

Folosiţi des aspiratorul şi mopul
Încercaţi să păstraţi alergenii din casă la un nivel scăzut prin folosirea, cât mai des, a aspiratorului şi a mopului, mai ales dacă aveţi animale. De asemenea, e bine să ştiţi că frunzele putrezite, dar şi alte resturi, reprezintă un mediu propice pentru dezvoltarea mucegaiurilor şi a ciupercilor. Încălţămintea şi îmbrăcămintea ar putea deveni şi ele surse de astfel de alergeni dacă nu sunt păstrate uscate şi curate. În plus, evitaţi să depozitaţi în interior lemn, chiar şi pentru puţin timp, deoarece poate declanşa alergii.

Schimbaţi frecvent lenjeria patului
Atunci când simptomele alergiei sunt intense, faceţi duş - alergenii din păr vor fi îndepărtaţi şi hainele curate vor fi mai uşor de suportat. Aburii unei băi fierbinţi sau ai duşului ameliorează simptomele unor alergii, cum ar fi congestia sinusurilor.
Schimbaţi lenjeria şi aspiraţi patul cât de des puteţi. Păstraţi-le curate, scuturaţi şi aerisiţi saltelele, păturile, pernele şi, dacă este cazul, utilizaţi unele concepute special pentru a fi mai puţin permeabile la alergeni precum acarienii de praf.

Controlaţi umiditatea din încăperi
Prea puţină umiditate în aer poate irita nasul şi gâtul, prea multă stimulează formarea sporurilor de mucegai. Un higrometru este potrivit pentru a vă indica ce anume trebuie să faceţi ca să trăiţi într-un mediu sănătos: adică să folosiţi umidificatorul sau dezumidificatorul, după caz. Ideal ar ca umiditatea să nu fie mai scăzută de 30%, dar nici mai ridicată de 50%.
Curăţaţi cavitatea nazală cu o soluţie salină (apă sărată). Astfel, veţi evita congestia nazală, atât de des întâlnită pe timp de iarnă. Căutaţi aceste soluţii în farmacii sau faceţi-o chiar dumneavoastră acasă, prin amestecarea unei linguriţe cu sare iodată cu 250 ml de apă plată.

Deosebirea faţă de guturai

Iată care sunt diferenţele şi caracteristicile dintre manifestările răcelii şi ale alergiilor de iarnă:
- alergiile de iarnă: secreţii nazale apoase, clare, mâncărimi la nivelul ochilor şi al gâtului şi strănut des. Simptomele persistă câteva săptămâni;
- răceală: secreţii nazale modificate, frisoane şi dureri în diverse zone ale corpului, în general în muşchi. Simptomele dispar într-o săptămână.

Pont! Întăriţi-vă sistemul imunitar consumând alimente bogate în vitamina C, cum ar fi kiwi, citrice, broccoli, hidrataţi-vă cum trebuie şi beţi ceai verde!

- Simptomele de alergie, de genul mâncărimilor de ochi şi congestie nazală, ar putea fi ameliorate cu medicaţia potrivită. Nu folosiţi alte medicamente decât cele prescrise de medicul alergolog!