Main menu

header

de Gabriela Niculescu

Menta se bucură de o mare apreciere în lumea fitoterapiei, şi acest lucru se datorează unui număr impresionant de afecţiuni ce pot fi ameliorate sau chiar vindecate cu ceaiul, tinctura sau uleiul de mentă. Preventiv, puteţi folosi menta în alimentaţie, punând frunze proaspete sau congelate în salate. Aroma lor, dar şi mirosul plăcut vor conferi bucatelor o notă de prospeţime şi, mai ales, de sănătate.

Ceaiul dizolvă pietrele la bilă
Există dovezi în medicina naturistă că ceaiul de mentă ajută în caz de calculi biliari, înlăturând necesitatea unei intervenţii chirurgicale dacă dimensiunile acestora sunt reduse.
După un studiu efectuat pe un lot de pacienţi s-a stabilit că uleiul de mentă poate fi un analgezic eficient. Se tamponează fruntea şi tâmplele cu acest ulei, în soluţie dilutată.
Menta, având un uşor efect anestezic asupra mucoasei gastrice, reduce senzaţia de greaţă, iar prin ajutarea digestiei, implicit, se reduce şi senzaţia de flatulenţă. Această plantă ajută nu numai la calmarea durerilor, ci şi la vindecarea ulcerului gastric, cu specificarea că nu trebuie să o folosiţi dacă aveţi arsuri gastrice frecvente.

Potoleşte durerile de dinţi
Uleiul de mentă, întocmai ca şi uleiurile esenţiale, distruge anumite virusuri şi bacterii. Tocmai de aceea puteţi adăuga câteva picături de ulei de mentă într-o cană cu apă, pentru prepararea unei ape de gură mentolată, dezinfectantă şi, cel mai important, naturală. Pentru o respiraţie proaspătă puneţi pe limbă o picătură, maximum două de ulei de mentă. Atenţie! Nu depăşiţi această cantitate, pentru a nu vă provoca arsuri la stomac. În plus, trebuie să ştiţi că o cantitate de două linguriţe cu ulei de mentă ingerată poate fi fatală.
Datorită proprietăţilor sale analgezice, menta este folosită şi pentru calmarea durerilor de dinţi. Puneţi o picătură de ulei de mentă pe un tampon şi aplicaţi pe dintele dureros. După câteva minute, gingia va amorţi, iar senzaţia de durere va dispărea treptat.

Spuneţi adio crampelor musculare!
Dacă sunteţi sportiv sau desfăşuraţi activităţi fizice la sfârşit de săptămână ori mergeţi în excursii pe munte, asiguraţi-vă că aveţi în trusa medicală puţin ulei de mentă sau un unguent pe bază de mentol. Fiind foarte puternic, acesta ameliorează durerile musculare dacă masaţi energic zona cu probleme.

Stimulează circulaţia periferică
Masajul cu ulei esenţial de mentă stimulează circulaţia periferică şi reduce senzaţia de picioare obosite. Vara este excelent să vă răcoriţi picioarele umflate, obosite şi cu pielea iritată de încălţăminte. Senzaţia de răcoare este minunată, iar iarna puteţi face băi calde cu sare şi mentă, care vă scapă imediat de oboseală.

- Nu folosiţi în exces uleiul de mentă! Două linguriţe cu ulei ingerate pot fi fatale!