Main menu

header

de Cătălina Tăgârţă

De multe ori, banii nu reuşesc să aducă sănătatea, dar bănuţii, da. Numiţi şi năsturaşi, părăluţe sau scânteioară, aceştia reprezintă o plantă medicinală cu efecte antiinflamatoare, utile în tratamentul ulcerelor cronice de gambă, tumorilor ulcerate, furunculelor, abceselor, petelor de pe faţă, iritaţiilor şi contuziilor.

Cataplasme pentru contuzii şi entorse
Pentru tratarea furunculelor se pun pe aceste răni comprese cu decoct, care se obţine din fierberea a 60 g plantă la un litru de apă, timp de cinci minute. De asemenea, se pot pune şi cataplasme cu flori zdrobite de bănuţi, iar în amestec cu lavanda se tratează entorsele şi contuziile, pentru care e nevoie de două-trei aplicaţii pe zi.

Trei căni cu ceai pe zi
Pentru uz intern, planta se foloseşte sub formă de infuzie sau tinctură, care poate fi găsită la plafar. Ceaiul se prepară din o lingură cu flori şi frunze la o cană cu apă, care se fierbe şi se lasă apoi zece minute la infuzat. Se beau câte trei ceşti pe zi, între mese, până la ameliorarea stării de sănătate.

Leac util contra reumatismului
Bănuţii mai erau folosiţi în timpuri străvechi pentru tratarea sau diminuarea disconfortului provocat de reumatism, gută, bronşită, astm, laringită, insomnie, traumatisme, mastite, tumori ale sânilor, dermatoze sau furunculoze. Mai mult, părăluţele sunt recomandate şi în caz de insuficienţă hepatică şi renală ori surmenaj.

• Ceaiul din bănuţi este recomandat copiilor slabi sau care nu se dezvoltă normal.