Main menu

header

de Gabriela Bunea

Ceaiul Lapacho, cunoscut şi sub denumirea de „Copacul vieţii”, este obţinut din scoarţa exterioară de culoare roşie a copacului Tecoma şi oferă organismului o serie de beneficii. Este o plantă folosită de sute de ani în America de Sud, iar astăzi creşte în special în zona montană din Peru, Argentina, Paraguay şi Brazilia. Dacă în Europa Lapacho este mai puţin cunoscut, în America de Nord este un remediu natural foarte la modă.

Ceaiul „bun la toate”
Cu un gust plăcut, o aromă intensă de vanilie şi o culoare galben-chihlimbar, acest ceai este foarte apreciat de cei care au avut ocazia să-l încerce, fiind considerat un ceai bun la toate. Ceaiul de plante Lapacho conţine numeroase tanine, flavonoizi, oligoelemente şi minerale (calciu, magneziu, zinc, fosfor, crom, siliciu, potasiu şi nichel), dar şi o serie de acizi şi vitamine, fapt pentru care este folosit în medicina tradiţională din America Centrală şi de Sud ca adjuvant în tratarea diverselor afecţiuni, precum ulcer, diabet, artrită sau chiar cancer, în special de prostată, ficat sau sân. Altfel spus, consumul acestui ceai prezintă numeroase beneficii pentru organism: ajută digestia, întăreşte sistemul imunitar, util în detoxificarea organismului, are efect analgezic, antiinflamator şi vindecă candidoza. Mai mult, cercetările recente arată că ceaiul Lapacho are şi alte proprietăţi: reglează tensiunea arterială, stimulează regenerarea celulelor, are efect sedativ şi diuretic şi ajută la vindecarea mai rapidă a rănilor.

Cura se urmează trei săptămâni
Felul în care se prepară acest ceai este puţin diferit faţă de celelalte ceaiuri. Se adaugă o linguriţă sau două cu ceai la un litru de apă rece, după care se fierbe timp de cinci minute şi apoi se mai lasă la infuzat încă 20 de minute. Celor care doresc să înceapă o cură cu acest ceai li se recomandă să bea două ceşti pe zi, timp de maximum trei săptămâni.

• Extern, unguentul cu Lapacho este folosit pentru tratarea tuturor rănilor.

Pont! Cura cu ceaiul Lapacho este recomandată şi celor care suferă de anemie, deoarece planta are un conţinut bogat de fier şi minerale, dar şi pentru tratarea unor afecţiuni ale sângelui, precum leucemie sau boala Hodgkin.

Atenţie!
- Consumul unei cantităţi mai mari de ceai zilnic poate provoca reacţii adverse, precum hemoragii nazale, ameţeli, diaree, greaţă sau vărsături;
- Ceaiul Lapacho este contraindicat persoanelor care fac tratament cu medicamente anticoagulante şi femeilor însărcinate ori cele care alăptează.