Main menu

header

de Daniela Anton

Cârceii sunt contracţii involuntare şi dureroase ale muşchilor. Aceste crampe musculare extrem de dureroase apar atunci când are loc o suprasolicitare fizică, sunteţi stresaţi sau când organismul înregistrează carenţe de calciu sau magneziu. Iată câteva remedii naturiste care vă scapă de cârcei.

Beţi suc proaspăt de gulie
Gulia poate preveni apariţia cârceilor, bând zilnic 200 ml de suc proaspăt. Consumul este recomandat mai ales dimineaţa, pe stomacul gol.
Cârceii pot fi provocaţi şi de ateroscleroză şi pot fi trataţi cu infuzie din frunze de alun. O lingură cu plantă uscată se foloseşte pentru 200 ml de apă clocotită. După prepararea infuziei, înainte de a fi băută, în cană se adaugă zece picături de tinctură de frunze de alun.

Oţetul de mere, bogat în potasiu
Consumaţi un amestec format din două linguri cu oţet de mere şi o linguriţă cu miere, într-un pahar cu apă caldă. Oţetul de mere este foarte bogat în potasiu. Şi masajele cu unguente antiiflamatoare pe bază de arnică, gălbenele, muşeţel sau cu uleiuri volatile care stimulează circulaţia sângelui (eucalipt, camfor, mentol sau levănţică) vă vin în ajutor. Ceaiul de creţişoară este şi el extrem de benefic. Se face infuzie dintr-o linguriţă cu plantă la un litru de apă fiartă. Se beau două-trei căni pe zi, având efect de tonifiere a muşchilor. Şi băile calde cu plante aromatice relaxante, care activează circulaţia sângelui, vă calmează şi vă detensionează întregul organism.

Uleiul de ghimbir detensionează muşchii
Masaţi cu ulei esenţial de ghimbir sau cu tinctură. Acesta stimulează circulaţia sangvină şi ajută la detensionarea muşchilor. Ghimbirul poate fi folosit şi sub formă de infuzie, fiind foarte eficient în calmarea durerilor. Se bea două-trei căni pe zi, timp de zece zile pe lună.

Luaţi pudră de coada-calului
Se administrează sublingual, sub formă de pudră, câte un gram de produs naturist de coada-calului, de trei ori pe zi. Iarba de leac se poate folosi şi sub formă de decoct, preparat dintr-o linguriţă cu plantă uscată şi 250 ml de apă. Totul se fierbe un sfert de oră. Se beau trei căni pe zi pentru a scăpa de cârcei.

Sulfina combate crampele
Pudra de sulfină este disponibilă în toate magazinele cu profil naturist. O linguriţă cu produs se ia fracţionat, în trei doze zilnice, cu apă sau cu ceai. Tot pentru prevenirea cârceilor se prepară o infuzie din plantă uscată. Aceasta se bea dimineaţa şi seara, în cantităţi moderate.
Un alt leac împotriva crampelor constă în combinarea frunzelor de viţă-de-vie, de alun şi plantă de coada-şoricelului, apoi preparaţi o infuzie dintr-o lingură cu amestec şi 250 ml de apă. Se lasă la infuzat timp de cinci minute şi se consumă câte două căni pe zi, dimineaţa şi seara.

Faceţi macerat din coajă de ou
Maceratul din coajă de ou vă oferă necesarul de calciu şi de magneziu. Într-un recipient de sticlă, cojile a cinci ouă se acoperă cu sucul de la două-trei lămâi. Amestecul se lasă la macerat trei-cinci zile şi se filtrează. Se amestecă apoi cu miere şi se iau două linguriţe pe zi înainte de mese şi câte două linguriţe după fiecare masă.

Hidrataţi-vă!

Pentru a scăpa de crampele musculare este recomandat să urmaţi câteva sfaturi pentru a preveni această afecţiune. Trebuie să vă hidrataţi suficient de-a lungul zilei. Asiguraţi-vă că aveţi o dietă bogată în calciu, potasiu şi magneziu (consumaţi banane, curmale, caise, struguri, stafide, cacao, broccoli, morcovi, cartofi, roşii, carne, peşte, nuci, legume şi zarzavaturi verzi). De asemenea, consumaţi ananas, care conţine bromelină, amestec enzimatic cu proprietăţi antiinflamatoare, ce ajută muşchii să se relaxeze şi să-şi repare ţesuturile lezate. Sau luaţi suplimente alimentare pe bază de magneziu, potasiu şi vitamina B6. Pentru prevenirea cârceilor pe timpul nopţii faceţi înainte de culcare câteva exerciţii de întindere a gambelor. În cazul în care faceţi sport, încălziţi-vă suficient muşchii înainte de exerciţii!

Pont! Când aveţi cârcei încercaţi să întindeţi cât mai mult muşchiul respectiv şi masaţi-l, pentru a răspândi tensiunea.