Main menu

header

de Cătălina Tăgârţă

Cel mai scump condiment din lume, şofranul, nu încetează să uimească. Folosit în prezent la prepararea produselor de patiserie şi în alte mâncăruri, acesta ţine cancerul la distanţă cu ajutorul antioxidanţilor puternici pe care îi conţine. În plus, menţine inima sănătoasă, îmbunătăţeşte vederea, este un excelent afrodiziac şi, mai nou, este o veritabilă „pastilă” de slăbit.

Reglează apetitul
În urma unui studiu efectuat de oamenii de ştiinţă din Statele Unite s-a ajuns la concluzia că femeile care consumă şofran în mod regulat slăbesc mai uşor şi simt mai rar senzaţia de foame, deoarece condimentul poate să regleze ceea ce medicii numesc „apetit emoţional”.
Ajută la creşterea nivelului de serotonină din creier şi reduce astfel tendinţa de a mânca în plus, îmbunătăţeşte starea de spirit, iar persoanele care îl consumă au o atitudine optimistă, nemaisimţind nevoia de a mânca pe fond de stres.

Eficace contra „ficatului gras”
Pe lângă faptul că ajută persoanele supraponderale să scadă în greutate, s-a dovedit că şofranul contribuie şi la scăderea colesterolului nociv din sânge, precum şi la ameliorarea steatozei hepatice (ficat gras).
De asemenea, are proprietăţi antiinflamatorii şi este un bun stimulent digestiv.

• Şofranul este indicat şi în tratamentul impotenţei şi sterilităţii, iar conform medicinei populare taie pofta de alcool.