Main menu

header

de Liliana Simidon

Odată cu temperaturile crescute apare şi problema transpiraţiei. Aceasta se elimină prin porii pielii, şi astfel organismul îşi reglează temperatura corpului, fiind deci un proces normal. Momentele jenante intervin însă atunci când transpiraţia capătă un miros neplăcut.

Declanşată de hipotalamus
Cel care ajută la reglarea temperaturii corpului nostru (37 de grade Celsius, temperatura ideală) este hipotalamusul (partea creierului), ce joacă rolul unui termostat. Atunci când creşte temperatura, hipotalamusul „ordonă” glandelor sudoripare situate în piele să acţioneze, şi astfel să se regleze temperatura corpului.

Mirosul provine de la bacterii
Transpiraţia în sine nu are miros, dar bacteriile existente pe suprafaţa pielii împrumută astfel acesteia un miros uneori insuportabil. Este clar că, pentru persoana care se confruntă cu o astfel de problemă, igiena riguroasă este obligatorie. Persoanele ce se confruntă cu astfel de probleme trebuie să poarte îmbrăcăminte numai din fibre naturale (in, bumbac), iar culorile trebuie să fie cât mai deschise posibil.

Purtaţi şosete de bumbac
Persoanele care au probleme doar cu transpiraţia picioarelor nu vor purta decât şosete de bumbac, care vor fi schimbate măcar de două ori pe zi, iar încălţămintea, cel puţin pe perioada de vară, să fie din material textil. Pantofii închişi trebuie aerisiţi bine şi e bine să fie dotaţi cu branţuri ce absorb mirosurile. Puteţi folosi antifungice şi pentru faptul că acestea reduc mirosul neplăcut al transpiraţiei, dar pot împiedica înmulţirea bacteriilor şi a micozelor.

Controlaţi-vă emoţiile
În situaţia în care sunteţi o persoană emotivă, excesiv de timidă, trebuie să învăţaţi să vă controlaţi emoţiile. Încercaţi practici de relaxare, mişcare cât mai multă, dacă se poate în mijlocul naturii, şi nu la sală.
Dar la fel de defavorizate sunt femeile care se află în perioada de menopauză şi care, de regulă, se confruntă cu această transpiraţie exagerată, care le dau o stare teribilă de disconfort, mai ales psihic.

Faceţi băi cu frunze de nuc
Există o serie de plante ce pot fi de folos în caz de transpiraţie abundentă. Astfel, se pot urma cure cu lucernă (se opăresc două linguri cu plantă în 250 ml de apă şi se beau două căni pe zi), cu infuzie de salvie (se bea numai rece, după ce a fost infuzată 30 de minute), cu decoct de scoarţă de stejar (două linguriţe cu plantă se fierb la foc foarte mic 15 minute în 300 ml de apă şi se strecoară) şi cu infuzie din frunze de nuc.
De asemenea, sunt indicate băile cu lucernă, cu frunze de nuc, coajă de stejar sau cu decoct de rădăcină de urzică.

Recomandări

FEMITONE: acest tonic feminin este de ajutor femeilor care se confruntă cu această problemă, în special în timpul menopauzei. Dar totodată poate calma durerile menstruale, având un important efect afrodiziac feminin. Administrare: o capsulă de trei ori pe zi.
CAPSULE MENOPAUZĂ - LINIA VERDE: atunci când vă aflaţi în această perioadă a vieţii, când bufeurile nu vă dau pace, sunteţi iritată, nervoasă, puteţi apela la acest produs. Administrare: una-două capsule de trei ori pe zi.
MENOSYM: când transpiraţia exagerată vă face viaţa un calvar, atunci când e vorba despre sindromul ovarelor polichistice, infertilitate, când vreţi să preveniţi osteoporoza, este cazul să faceţi un tratament cu acest produs. Administrare: un comprimat de două ori pe zi.
În cazul transpiraţiei picioarelor, puteţi folosi CREMA CU CĂTINĂ, GĂLBENELE ŞI SUNĂTOARE: poate ajuta în diverse iritaţii ale pielii, arsuri, alergodermii, care se aplică după fiecare spălare. Mod de folosire: aplicaţii pe zona tălpilor şi între degetele de la picioare.

Sfat! Dacă transpiraţi abundent feriţi-vă să consumaţi ceapă şi usturoi, deoarece mirosul va fi foarte pregnant.