Main menu

header

de Elena Şerban

Oricine este afectat la un moment dat de dureri de orice fel. De aceea este bine să aveţi la îndemână cele mai rapide şi eficiente metode de a scăpa de neplăceri. Nu vă grăbiţi însă la farmacie, deoarece natura vă oferă multe variante, unele chiar delicioase, cu efecte uimitoare.

Cireşele
Dulci, roşii şi zemoase, deliciile sfârşitului de primăvară ne pot calma durerile. Se ştie că aceste fructe au proprietăţi antiinflamatorii. De asemenea, ele neutralizează radicalii liberi din organism. Pentru a obţine acest efect, fructele trebuie consumate crude, în cantităţi de cel puţin 300-400 de grame. Se pare că, dacă sunt consumate frecvent, ele au efect preventiv.

Ceaiul verde
Chinezii folosesc încă din vremuri imemoriale ceaiul pe post de tratament. Motivul îl constituie polifenolii, ce reduc radicalii liberi din organism şi vindecă inflamaţiile. Aşadar, în caz de dureri de orice fel beţi o cană cu ceai verde, proaspăt preparat, în care puteţi adăuga o linguriţă cu miere şi suc de lămâie.

Cafeaua neagră
Beneficiile unei cafele tari şi fierbinţi sunt arhicunoscute, mai ales de cei care au probleme să se trezească. Sau care nu se pot concentra. Se pare însă că, datorită cafeinei conţinute, cafeaua calmează durerile de cap şi reduce riscul de a face anumite tipuri de cancer. Este recomandat totuşi să se bea o cană cu cafea neagră, cu puţin zahăr sau chiar neîndulcită. Şi clar, fără lapte.

Ghimbirul
Tot din zona Asiei vine şi ghimbirul. Ciudata rădăcină cu forme neregulate este indicată şi ea în cazul durerilor. Eficienţă maximă ar avea în cazul celor de stomac, mai cred specialiştii. Şi durerile cauzate de unele afecţiuni cardiace îşi găsesc leac tot în ghimbir. Acesta se consumă crud, în feliuţe subţiri.

Peştele cu carnea grasă
Recomandarea ce se putea citi pe pereţii alimentarelor înainte de ’89 „Nicio masă fără peşte” nu era inutilă. Pentru că peştele, mai ales cel cu carnea grasă - macrou, somon, sardine -, elimină durerile de articulaţii.