Main menu

header

de Anda Postolache

Odată cu venirea căldurii creşte riscul de a fi înţepaţi de insecte. Durerile, usturimile sau mâncărimile provocate de gângănii se pot combate cu remedii naturiste.

Remediu cu ceapă şi usturoi
În cazul înţepăturilor de albine se pot folosi frunzele de ceapă sau de usturoi, după ce s-a spălat locul cu apă şi săpun şi s-a scos şi acul insectei. De semenea, se freacă două minute locul cu pricina, apoi se înfăşoară frunze de varză sau de pătrunjel într-un tifon şi se aplică pe locul afectat, pentru a dezinfecta şi cicatriza mai repede.

Aplicaţi cataplasme
În cazul înţepăturilor de viespe se folosesc cataplasmele din frunze de soc strivite sau de coacăz negru. Rădăcinile de tătăneasă şi frunzele de spălăcioasă descongestionează locul afectat de înţepăturile de insecte, aplicându-se tot cataplasme cu ele.

Stoarceţi zeamă de ferigă sau de aloe vera pe rană
Dacă sunteţi înţepaţi de o insectă şi vă aflaţi în pădure, apelaţi cu încredere la ferigă (cel mai adesea o aflaţi în astfel de loc), pe care o foloseau şi anticii. Stoarceţi sucul unei ferigi direct pe înţepătură. Şi sucul din frunze de aloe vera este unul dintre cele mai vechi remedii folosite, datorită proprietăţilor de calmare a mâncărimilor şi iritaţiilor.

Baia aromată calmează umflăturile
Dacă aţi fost înţepaţi de ţânţari, iar pielea se umflă şi simţiţi mâncărimi de nesuportat, vă puteţi calma neplăcerea în următorul fel: adăugaţi zece picături de ulei de mentă, cinci picături de ulei volatil de cimbru şi 250 ml de suc de lămâie în apa de baie şi cufundaţi-vă zece minute.

Levănţica ţine la distanţă păianjenii
Dacă sunteţi muşcaţi de păianjen, puteţi atenua umflăturile prin întrebuinţarea picăturilor de ulei volatil de levănţică. Se amestecă trei picături de ulei esenţial de levănţică, o linguriţă cu alcool şi două picături cu ulei esenţial de muşeţel şi se aplică de trei ori pe zi pe zona cu probleme.

Aromaterapia, o soluţie eficientă
Pentru a ţine la distanţă ţânţarii, muştele, fluturii şi alte insecte ce pot pătrunde vara în interiorul casei, se folosesc esenţe volatile de plante, care se pun în lampa de aromaterapie. Iarba de lămâie, melisa, menta, levănţica şi cimbrul, folosite sub formă de uleiuri esenţiale pentru odorizarea locuinţei, sunt foarte eficiente.

Pont! Pentru alungarea ţânţarilor sunt utile muşcatele aşezate la ferestre.

• Frunzele proaspete ale plantei numite urechelniţă, zdrobite şi aplicate direct pe rană de două ori pe zi, sunt şi ele folositoare contra înţepăturilor.