Main menu

header

de Gabriela Bunea

Mirtul este un arbust mediteranean veşnic verde, cu flori frumos mirositoare, cunoscut încă din cele mai vechi timpuri pentru întrebuinţările sale terapeutice, dar şi culinare. Din frunzele proaspete de mirt se extrage uleiul de mirt cu gust iute şi miros aromat plăcut, iar fructele se consumă în stare proaspătă sau se folosesc la prepararea unor băuturi prin macerare în alcool.

Uleiul echilibrează activitatea hormonală
Frunzele de mirt conţin o cantitate mică de ulei eteric, iar fructele conţin mai mult ulei şi cantităţi importante de tanin şi acizi organici. Uleiul esenţial de mirt se extrage din flori, frunze şi ramuri şi are proprietăţi astringente, sedative, bactericide şi expectorante. Are o aromă proaspătă, uşor camforată, fiind recomandat ca tratament extern, pentru că: stimulează sistemul circulator şi imunitar, atenuează afecţiunile respiratorii, bronşita, tusea iritantă şi astmul, tratează sinuzita, reduce inflamaţia venelor varicoase, tratează infecţiile urinare şi echilibrează activitatea hormonală la nivelul glandei tiroide şi ovarelor.

Creşte pofta de mâncare
Persoanele care suferă de anumite afecţiuni ale stomacului se pot trata cu infuzie din frunze de mirt. Infuzia se prepară dintr-o lingură cu frunze uscate şi mărunţite la o cană cu apă clocotită. Se lasă la infuzat zece minute, după care se strecoară şi se consumă. Se pot bea până la trei căni cu infuzie pe zi, în funcţie de gravitatea afecţiunii. De asemenea, fructele de mirt au proprietatea de a stimula funcţiile gastrice şi de a ajuta digestia la nivelul stomacului, fapt pentru care pot fi folosite şi pentru stimularea poftei de mâncare.

Aliat împotriva diabetului zaharat
Mirtul este o plantă deosebit de importantă pentru tratarea diabetului zaharat. Studiile recente au demonstrat faptul că această plantă poate scădea glicemia. Cereţi sfatul medicului pentru a vă îndruma în tratarea acestei afecţiuni.

Bun contra infecţiilor
Datorită efectului antiseptic, decoctul de mirt este recomandat pentru tratarea infecţiilor la nivelul pielii (abcese, acnee sau furuncule) sau a infecţiilor genito-urinare. Puneţi 10 grame de frunze de mirt într-un litru de apă clocotită şi lăsaţi să fiarbă timp de zece minute. Înmuiaţi o compresă sterilă în acest decoct şi aplicaţi-o pe zona afectată de două sau de trei ori pe zi. În tratarea problemelor legate de vezică sau pentru afecţiunile ginecologice se recomandă băile de şezut cu decoct de mirt.

Sinuzita trece cu inhalaţii
Persoanelor care suferă de sinuzită li se recomandă inhalaţiile cu infuzie din frunze de mirt sau cu apă în care se pun câteva picături de ulei esenţial de mirt. În acest fel se vor calma simptomele sinuzitei, în special durerile de cap.

Protejează sistemul nervos
În florile şi frunzele de mirt se găseşte un ulei benefic pentru calmarea sistemului nervos. Aşadar, uleiul esenţial de mirt se foloseşte pentru combaterea răului de maşină, de mare sau pentru starea neplăcută cauzată de schimbarea de climă. Nu trebuie decât să puneţi câteva picături de ulei pe un şerveţel şi să inhalaţi mirosul, iar în câteva minute simptomele vor dispărea.

• Mirtul este din ce în ce mai des utilizat în preparatele cosmetice şi în cele de întreţinere a gurii, precum pastă de dinţi sau în loţiuni farmaceutice de înfrumuseţare din domeniul cosmetic.

• Lemnul de mirt este bun pentru a frige carnea pe el, deoarece oferă o aromă plăcută şi condimentată. Totodată, orice mâncare preparată pe cărbuni poate fi aromată aruncând din când în când câte o mână de frunze uscate pe jăratic.

Pont! Uleiul de mirt este util persoanelor care au probleme cu somnul, deoarece induce somnolenţa.

Atenţie!
- Unele componente ale uleiului esenţial de mirt pot irita tractul digestiv. De aceea este recomandat să cereţi sfatul medicului înainte de utilizarea internă a acestuia;
- Este interzisă folosirea uleiului de mirt femeilor însărcinate, dar şi persoanelor care suferă de epilepsie.