Main menu

header

de Anda Postolache

Quinoa este o cereală ce creşte în America de Sud la altitudini foarte mari - chiar şi la 4.000 de metri. Are boabe mici, rotunde, alb-gălbui. Este bogată în proteine şi nu are colesterol, ceea ce o face foarte dorită în meniul celor care vor să se menţină sănătoşi şi să consume cât mai puţină carne. Are mult calciu, mai mult chiar decât laptele, în plus, vitaminele A, B, C, D, E şi K şi mineralele, fier, calciu, crom, magneziu, potasiu, seleniu, zinc, cupru, fluor, iod.

De folos în osteoporoză
Quinoa era folosită de incaşi, care o numeau „mama cerealelor”, iar la europeni a ajuns prin coloniştii spanioli. În ultimul timp este apreciată şi datorită cercetărilor ştiinţifice care au arătat că este foarte indicată mai ales persoanelor cu probleme de rinichi şi colesterol crescut. Cantitatea mare de calciu pe care quinoa o aduce organismului o face utilă în tratarea osteoporozei, cât şi în problemele arteritei.

Indicată copiilor şi bătrânilor
Consumul de quinoa le face bine şi copiilor în creştere, dar şi bătrânilor slăbiţi, precum şi femeilor gravide. Boabele de quinoa pot fi puse la încolţit şi apoi consumate în salate, pentru a ajuta ficatul să funcţioneze corect şi a alunga oboseala, dar şi pentru a trata balonarea. Se prepară de obicei ca orezul, timpul de fierbere fiind mai scurt, putând fi consumată sub formă de pilaf, budincă sau ingredient în salate şi în supe. Se găseşte de cumpărat la magazinele cu produse bio şi la cele tip plafar.

O reţetă hrănitoare
Iată o reţetă de salată cu multe legume, bogate şi ele în elemente hrănitoare şi care fac quinoa mai gustoasă: o cană cu boabe fierte de quinoa, 1 ardei gras roşu crud, 1 roşie potrivită, 1 sfeclă roşie fiartă, 150 g broccoli fiert al dente, 2 morcovi cruzi, 1 ceapă tăiată, ulei de măsline, 1 lămâie şi sare după gust. Tăiaţi totul în cuburi sau daţi prin răzătoare, după plac, şi amestecaţi. Dacă în această salată puneţi câteva cuburi de brânză sau ouă fierte, aţi obţinut un prânz delicios şi hrănitor, plin de vitamine şi minerale, dar cu puţine calorii şi fără colesterol.