Main menu

header

de Daniela Anton

Oricine îşi doreşte o dantură precum a vedetelor de la Hollywood, deoarece un zâmbet frumos oferă admiraţia celor din jur şi conferă mai multă încredere în propria persoană. Procedurile stomatologice sunt destul de costisitoare, însă, din fericire, există o cale mai simplă: puteţi avea dinţi mai albi şi sănătoşi dacă mâncaţi anumite alimente şi beţi anumite lichide.

Fumatul îngălbeneşte dantura
În primul rând, ca să aveţi dinţi mai albi, ţineţi cont de câteva indicaţii preţioase. Dacă fumaţi, aflaţi că acest viciu nu numai că vă aduce prejudicii de sănătate, ci vă şi îngălbeneşte dinţii. De asemenea, e bine să renunţaţi la consumul excesiv de cafea, vin roşu şi afine sau spălaţi-vă imediat pe dinţi după ce le serviţi. Astfel veţi preveni colorarea inestetică a danturii.

Fructele şi legumele au efect abraziv
Anumite fructe şi legume au un rol foarte important în albirea dinţilor. Merele, conopida şi morcovii trebuie să facă parte din dieta dumneavoastră zilnică în cazul în care vreţi să aveţi un zâmbet de invidiat. Ele au un efect abraziv asupra dinţilor, curăţându-i, stimulează secreţia de salivă şi previn formare plăcii dentare, care, la rândul ei, duce la apariţia unor pete. Astfel, merele, conopida şi morcovii pot fi numiţi periuţe de dinţi naturale.

Acidul din portocale şi ananas e de ajutor
Portocalele şi ananasul pot albi dinţii şi pot face mai strălucitoare suprafaţa lor, datorită acidului conţinut. Acesta are şi enzime ce ucid bacteriile ce cauzează cariile şi respiraţia urât mirositoare (halena). Dentiştii spun că saliva este un lichid-minune pe care oamenii îl au în gură. Aceste fructe stimulează şi ele producţia de salivă şi îndepărtează petele de cafea, de suc colorat şi de vin roşu.
O altă reţetă naturală, ce este la îndemână oricui şi care are un efect vizibil de albire a dinţilor, se prepară astfel: într-un bol amestecaţi sucul de la o lămâie proaspăt stoarsă cu o linguriţă cu sare şi trei linguri cu gel concentrat de aloe vera. După periajul zilnic, curăţaţi-vă dinţii cu acest mix. Efectele se vor vedea imediat. Pentru că lămâia este foarte acidă, nu se recomandă folosirea în mod repetat a acestui remediu, deoarece, în timp, se poate subţia smalţul dinţilor, ce va conduce la o sensibilitate sporită.

Brânza şi iaurtul protejează de carii
Alte produse ce conţin acid, de data aceasta lactic, sunt brânza şi iaurtul. Acestea protejează dinţii de carii. Proteinele din iaurt se lipesc de dinţi şi îi feresc de atacul unor acizi dăunători ce pot duce la carii. În plus, produsele obţinute din lapte conţin calciu, acesta fiind foarte important pentru sănătatea dinţilor. Dacă mestecaţi brânză tare, glandele salivare vor produce mai multă salivă, iar particulele de mâncare dintre dinţi vor fi înlăturate.

Pasta de căpşuni elimină petele
Probabil aţi auzit că parfumatele căpşuni au un efect de albire a dinţilor. Pasaţi câteva astfel de fructe cu ajutorul unei furculiţe, întindeţi pasta şi cu o periuţă fricţionaţi bine fiecare dinte în parte. Căpşunile conţin acid malic, ce acţionează precum un înălbitor natural asupra petelor.
Un alt element ce poate fi folosit pentru eliminarea petelor este apa oxigenată. Amestecaţi un pahar cu apă plată cu un sfert de pahar cu peroxid de oxigen, soluţie pe care o puteţi găsi în orice farmacie. Această apă are proprietăţi antibacteriene şi de decolorare, aşa că va înlătura gentil petele şi va conferi dinţilor dumneavoastră o nuanţă mai plăcută.

Strălucire cu bicarbonat de sodiu
O altă metodă eficientă de albire a dinţilor este cea cu bicarbonat de sodiu. Tot ce trebuie să faceţi este să vă înmuiaţi periuţa de dinţi în praful albicios, iar apoi, cu mişcări circulare, să îi curăţaţi. Dacă vreţi, puteţi să adăugaţi un strop de oţet de mere. Dantura va căpăta strălucire în mod instantaneu. Indicat este să faceţi acest tratament doar de două ori pe lună.

Atenţie la alegerea periuţei!

Analizaţi cu atenţie periuţa. Aceasta nu trebuie să aibă peri ascuţiţi, pentru a nu vă provoca răni la nivelul gingiilor. Optaţi pentru sortimentele cu peri moi sau, de ce nu, pentru o periuţă electrică. Iată şi câteva sfaturi pentru a vă spăla corect pe dinţi: nu apăsaţi cu putere pe periuţă, mişcarea trebuie să fie dinspre gingie spre dinte, iar fiecare mişcare trebuie repetată de aproximativ 15 ori. Este recomandat să schimbaţi periuţa o dată la trei luni, să o spălaţi cu apă caldă după fiecare folosire şi să nu o ţineţi niciodată cu capul în jos.

Ponturi!
- Resturile de mâncare dintre dinţi provoacă, în timp, carii şi o respiraţie urât mirositoare. O rezolvare este dată de aţa dentară sau duşul bucal;
- Bacteriile din interiorul gurii pot fi îndepărtate cu ajutorul uleiului. În fiecare dimineaţă luaţi o lingură cu ulei de floarea-soarelui şi clătiţi-vă cu el în gură timp de cinci-zece minute, apoi scuipaţi. După o perioadă, dinţii se vor albi;
- O curăţare profundă şi dinţi mai albi veţi obţine dacă îi spălaţi cu un mix făcut din cenuşă şi zeamă de lămâie. La final folosiţi pastă de dinţi;
- Spălaţi-vă cât mai des pe dinţi, dar şi pe limbă, unde se adună multe bacterii;
- Clătiţi-vă cu apă de gură, ce oferă senzaţia de prospeţime şi elimină mirosurile neplăcute.