Main menu

header

de Liliana Simidon

Scolioza este o afecţiune în care coloana vertebrală capătă formă de „S”. În funcţie de cât de gravă este afecţiunea, efectele sale pot fi pregnant vizibile sau, din contră, abia observabile.

Nu duceţi greutate pe un singur umăr!
Gravitatea scoliozei este dictată de gradul ei. Astfel, există scolioze uşoare (25-30 de grade), medii (30-50 de grade) şi grave (peste 50 de grade).
Printre efectele acestei afecţiuni se numără: diferenţa de înălţime între cei doi umeri, respectiv proeminenţa unui umăr, proeminenţa unui şold, disproporţionalitatea între umeri şi cutia toracică, disproporţionalitatea taliei, mişcarea anormală a corpului atunci când se doreşte aplecarea într-o parte. În general, aceste simptome apar la naştere şi sunt dificil de vindecat, necesitând intervenţii chirurgicale complexe. Dacă însă scolioza este cauzată de factori externi (adoptarea unei poziţii greşite, la birou sau în timpul somnului, faptul de a căra greutăţi mari sau, în cazul femeilor, faptul de a purta geanta încărcată pe un singur umăr), atunci aceasta este mai uşor de remediat şi nu necesită intervenţii chirurgicale.

Se poartă un corset special
Iată care sunt obiectivele kinetoterapiei în tratarea scoliozei: primul obiectiv este ameliorarea poziţiei coloanei. Pentru aceasta se vor realiza posturi fixe corectoare, precum şi exerciţii de corectare corporală. Pentru ca acestea să acţioneze mai rapid se recomandă ca înainte de realizarea acestor posturi şi exerciţii să faceţi un masaj al coloanei vertebrale cu ulei de susan călduţ, în care aţi adăugat sare neiodată (o linguriţă cu sare la 100 ml ulei). Sarea trebuie să fie măcinată fin, iar uleiul se va încălzi la bain-marie pentru a permite lichefierea sării. Uleiul de masaj se prepară numai înainte de a începe procedura.
Kinetoterapia, ca unică metodă de tratament, nu vindecă scolioza, adevăratul tratament necesitând în plus purtarea unui corset special.

Trebuie întărită musculatura
Apoi se urmăreşte creşterea flexibilităţii coloanei, aceasta putând fi realizată prin diferite exerciţii, cum sunt metoda Klapp şi tehnica Cotrel.
Un alt obiectiv este acela de a creşte forţa musculară abdominală şi paravertebrală prin tonifierea grupelor de muşchi corespunzătoare.
Un lucru important este ca tratamentul scoliozei să se facă numai de persoane competente, care pot diminua astfel problemele.

Recomandări

BIO MOBIL - în cazul în care scolioza este însoţită şi de dureri puternice, masajul efectuat cu ajutorul acestui produs vă poate fi de folos. După masaj este necesar să fiţi îmbrăcaţi mai gros (acest masaj se execută foarte blând).
FLAMISYL - ajută în cazul poziţiei defectuoase a coloanei vertebrale, se aplică prin masaj uşor de la zona lombară la zona cervicală. De asemenea, este necesar să vă îmbrăcaţi mai gros după realizarea acestuia.

De reţinut! Pentru un tratament eficient este necesară o depistare precoce.