Main menu

header

de Cătălina Tăgârţă

Bogat în heterozide (substanţe cu un efect cunoscut de vasoconstricţie), untişorul conţine şi ulei esenţial, tanini şi vitamina C. Această plantă are proprietăţi astringente şi calmante, ceea ce îl recomandă ca tratament extern pentru hemoroizii hemoragici.

Folosit şi pentru prurit ori inflamaţii
În tratamentul hemoroizilor, untişorul e folosit sub formă de creme, unguente sau supozitoare. Acesta se foloseşte de două ori pe zi, însă, dacă efectele nu întârzie să apară timp de una-două săptămâni, trebuie să vă adresaţi totuşi medicului. De asemenea, planta mai este folosită, extern, şi pentru tratarea pruritului, inflamaţiilor pielii ori negilor.

Se consumă doar frunzele tinere
Dacă îl găsiţi în stare crudă, în pieţe sau în grădină, îl puteţi consuma în salate sau adăugaţi-l în ciorbe, alături de alte verdeţuri de sezon. Atenţie însă! Planta se consumă numai când este foarte tânără, deoarece, după ce înfloreşte, frunzele de untişor devin toxice şi nu mai sunt bune de mâncat. Tocmai din acest motiv specialiştii recomandă să fie cumpărat de la magazinele cu specific naturist sau din pieţe, şi mai puţin să fie cules din grădini.

• Femeile gravide sau cele care alăptează trebuie să evite untişorul sau să ceară permisiunea medicului înainte de a-l consuma.