Main menu

header

de Gabriela Bunea

Năsturelul, denumit şi creson de fântână, este o plantă medicinală de la care se întrebuinţează frunzele verzi. Planta înfloreşte în lunile mai-iulie, creşte spontan în locuri cu umiditate în exces, pe malul bălţilor, şi este folosită încă din Antichitate pentru tratarea diverselor afecţiuni, dar şi drept condiment, cu o aromă inconfundabilă.

Medicament şi condiment
În compoziţia acestei plante se găsesc o serie de substanţe precum protide, hidraţi de carbon, fier, magneziu, fosfor, iod, calciu, cupru, zinc, sulf, niacină şi vitaminele A, B1, B2, C şi E, foarte benefice pentru organism. Năsturelul trebuie utilizat în stare proaspătă, deoarece prin uscare îşi pierde principiile active. Planta are proprietăţi diuretice, depurative, tonice şi vitaminizante, stimulează digestia, ajută în afecţiunile respiratorii şi scade glicemia. În Antichitate, năsturelul era folosit extern pentru tratarea unor boli de piele, pentru tratarea arsurilor, a gingivitelor, a parodontozelor şi împotriva căderii părului. Cu un gust uşor picant şi sărat, năsturelul se găseşte în supermarketuri, la raioanele cu ierburi aromatice proaspete, dar îl puteţi planta şi în grădină sau în ghivece ori jardiniere. După ce l-aţi cumpărat trebuie consumat rapid, pentru că este foarte perisabil. Îl puteţi păstra la frigider maximum trei sau patru zile. Alegeţi întotdeauna planta cu frunze intens colorate, care are codiţe ce trosnesc când le rupeţi.

Eficace împotriva cancerului
Năsturelul este o plantă foarte utilă pentru tratarea cancerului. Substanţa care dă plantei gustul iute poate distruge celulele canceroase. Totodată, fumătorii care consumă câte 50 de grame de năsturel la fiecare masă vor fi protejaţi de substanţa cancerigenă din tutun ce cauzează cancerul la plămâni. Năsturelul poate preveni şi cancerul la sân sau poate stopa dezvoltarea tumorilor existente dacă este consumat zilnic. Pentru tratarea cancerului sau diabetului, planta se consumă ca atare, sub formă de salate sau suc, între 50 şi 150 de grame pe zi, diluat cu apă rece în proporţie de 1/1.

Alungă răceala şi anemia
Compuşii iuţi ai năsturelului au proprietăţi antibacteriene şi antifungice care tratează infecţiile căilor respiratorii. Năsturelul ajută organismul să lupte cu răceala, gripa şi bronşita.
Pentru tratarea constipaţiei, a bronşitei sau a bolilor renale ori vezicale se recomandă infuzia de năsturel. O linguriţă cu plantă mărunţită se pune în 250 ml de apă clocotită. Se acoperă 15 minute, se strecoară şi se beau trei căni pe zi.
În perioada rece, cistitele sunt destul de frecvente în rândul femeilor, deoarece frigul favorizează apariţia bacteriilor în vezica urinară. Pentru tratarea acestei afecţiuni se recomandă salata şi ceaiul de năsturel neîndulcit.
Cura cu năsturel este recomandată şi pentru tratarea anemiei. Aceasta trebuie să dureze cel puţin patru săptămâni. Se poate ţine cu suc proaspăt, salată sau suc proaspăt amestecat cu suc de morcovi. Sucul proaspăt de năsturel poate fi combinat şi cu ceai de gălbenele, sunătoare, pătlagină sau fructe de pădure. Această cură ajută şi la detoxificarea organismului.

Salvator în afecţiunile pielii
În arsuri sau afecţiuni dermatologice se va folosi un unguent obţinut din 5-6 grame de suc proaspăt şi 30 de grame de unt proaspăt. Se omogenizează foarte bine cele două ingrediente, apoi se ung locurile afectate. Pentru gingivite sau parodontoze se face gargară de trei sau patru ori pe zi cu suc proaspăt sau cu infuzie de năsturel. Un remediu excelent împotriva acneei este sucul de năsturel. Frunzele verzi se zdrobesc şi se strecoară. Cu sucul obţinut se spală zona afectată de acnee sau se pot aplica tulpini zdrobite, sub formă de cataplasme, direct pe locul afectat. Pentru prevenirea căderii părului: după ce vă spălaţi pe cap puneţi în apa de clătit una sau două căni de infuzie de plantă. Totodată, frecţionaţi scalpul în fiecare seară cu suc proaspăt.
Pont! Frunzele de năsturel se folosesc pentru prepararea salatelor sau a cremelor tartinabile, mai ales a celor care au la bază brânză de vaci, se pot adăuga peste preparatele fierbinţi, cum ar fi supele sau ciorbele de legume, sau pot fi folosite pentru a da aromă oţetului ori sosurilor.

• Este bine să utilizaţi singură această plantă în scopul condimentării, deoarece în combinaţii cu alte mirodenii poate fi incompatibilă sau i se poate anihila aroma.

• Năsturelul nu se va administra persoanelor care suferă de ulcer gastric sau de nefroză şi nici copiilor cu vârsta de sub 4 ani. Această plantă este contraindicată femeilor însărcinate, deoarece poate produce contracţii uterine. Totodată, năsturelul trebuie evitat de persoanele care suferă de hipotiroidism sau de alte afecţiuni tiroidiene.