Main menu

header

de Gabriela Niculescu

În cozonac, pe sărăţelele proaspăt scoase din cuptor, în salate sau chiar şi pe banalul covrig, seminţele de mac ne aduc un gust intens şi o porţie zdravănă de sănătate. În aceste bobiţe mici şi crocante se regăsesc valoroase beneficii pentru sănătate, fiind folosite de aproximativ 3.000 de ani în scop medicinal. Cu un conţinut important de vitamine B9 (acid folic), B3, C, tocoferol, fier, calciu, potasiu, magneziu şi zinc, câteva seminţe de mac pot reprezenta leacul cel mai simplu pentru multe afecţiuni comune care ne îngreunează viaţa de zi cu zi.

Sedativ din natură
Seminţele de mac sunt o sursă aromată de antioxidanţi, au efect sedativ şi sunt un adevărat remediu împotriva insomniei, recomandat fiind să mestecaţi bine o linguriţă rasă cu mac înainte de culcare. Desigur, nu trebuie să faceţi un obicei din acest lucru, atât din raţiuni ce ţin de siluetă, cât şi datorită conţinutului semnificativ de opiu al seminţelor de mac.

Întăresc oasele
Bogate în calciu şi fosfor (ce ajută la o mai bună absorbţie a calciului), seminţele de mac, dar şi uleiul de mac ajută la prevenirea osteoporozei şi la întărirea sistemului osos.
De asemenea, consumul de mac este benefic pentru tratarea afecţiunilor aparatului respirator, cum ar fi bronşitele, astmul, stările gripale sau tusea. Siropul de mac tratează cu succes răceala.

Cresc puterea de concentrare
Datorită conţinutului de acid linoleic, consumul de seminţe de mac ne protejează de bolile de inimă, reduce colesterolul rău - LDL şi stabilizează nivelul de zahăr din sânge. Seminţele de mac incluse în alimentaţie îmbunătăţesc capacitatea cognitivă şi puterea de concentrare, îndepărtând stresul şi stările de anxietate şi, cu puţin noroc, şi durerile de cap.

Remineralizează organismul
Dacă beneficiile produse de seminţele de mac amintite mai sus nu v-au convins să le consumaţi, vă mai oferim câteva motive. Primul este gustul. Apoi, fără a face vreun exces, este bine să mai presăraţi câteva seminţe de mac din când în când pe o salată, într-un sandviş sau într-un sos aromat, acestea contribuind la remineralizarea organismului, ajutându-vă să luptaţi împotriva constipaţiei sau a hipoacidităţii gastrice, îmbunătăţind digestia.

Pont! Infuzia de mac ameliorează durerile de urechi sau de dinţi.