Main menu

header

de Gabriela Bunea

- Frumoasa plantă pasiflora stârneşte pasiuni... sănătoase

Floarea pasiunii, denumită şi pasiflora, este o plantă medicinală căţărătoare, originară din zonele tropicale şi subtropicale ale Statelor Unite de Sud, iar în prezent este cultivată în India şi Africa. Această plantă înfloreşte vara şi are fructe comestibile, folosite mai ales la prepararea unor sucuri din fructe, iar planta are şi diverse proprietăţi terapeutice.

Ceai, tinctură sau capsule
Când stresul zilnic devine de nesuportat, terapia naturistă poate fi remediul perfect pentru redobândirea echilibrului psihic. Floarea pasiunii este recunoscută de medici pentru calităţile sale benefice în remedierea problemelor de stres. Acest ceai a devenit unul dintre cele mai populare din Europa pentru tratarea insomniei, depresiei şi a anxietăţii. Floarea pasiunii se poate consuma sub formă de ceai, tinctură sau capsule, produse pe care le puteţi achiziţiona de la orice magazin plafar. Fructele pot fi consumate proaspete sau se pot prepara gemuri sau jeleuri, iar frunzele sunt recomandate pentru salate.

Alungă insomnia
Planta este foarte eficientă pentru tratarea stărilor de insomnie şi a stărilor de nervozitate, iar unii specialişti o recomandă chiar şi pentru tratarea anxietăţii şi a atacurilor de panică.

Vine de hac astmului
Floarea pasiunii poate fi folosită ori de câte ori este necesar un antispastic. Poate fi foarte eficientă în nevralgii şi infecţii virale ale nervilor, precum zona zoster. În plus, poate trata şi astmul, în special dacă există activitate spastică mărită şi tensiune.

Calmează tensiunea musculară
Este o plantă foarte puternică, ce poate calma tensiunea musculară. Deşi nu este foarte eficace în cazul durerilor acute asemeni sedativelor puternice, este foarte utilă pentru ameliorarea disconfortului fizic.

Curăţă colonul
Sindromul de colon iritabil, simptomele premenstruale, dar şi durerile de spate îşi găsesc leacul cu ajutorul florii pasiunii. La fel de importantă este acţiunea biologică asupra aparatului genito-urinar. S-a demonstrat acţiunea spasmolitică, similară papaverinei, asupra musculaturii vezicale, în colite şi dischinezii gastrointestinale. Infuzia acţionează pozitiv şi în cazurile de tulburări gastrointestinale.

Scade tensiunea
Această plantă este folosită şi pentru scăderea tensiunii arteriale, pentru a preveni tahicardia de origine nervoasă, dar şi pentru tratarea nevralgiilor.

Tratează sindromul ADHD
Infuzia de floarea pasiunii este recomandată şi copiilor cu vârsta de peste 4 ani care suferă de tulburări comportamentale de tipul sindromului ADHD, manifestat prin imposibilitatea acestora de a se concentra asupra unei îndeletniciri anume.

Preparare şi administrare

Infuzia: se toarnă o cană cu apă fierbinte peste o linguriţă cu plantă uscată şi se lasă la infuzat 15 minute. Se bea o cană seara, în cazurile de insomnie, şi o cană de două ori pe zi pentru a ameliora anumite afecţiuni.
Tinctura: între 10 şi 50 de picături de tinctură pe zi.

Contraindicaţii

Deşi medicii susţin că nu există efecte secundare cunoscute pentru floarea pasiunii, totuşi nu este recomandată femeilor însărcinate, celor care alăptează sau copiilor cu vârsta de sub 2 ani. Totodată, persoanele care urmează un tratament cu sedative trebuie să întrebe medicul dacă pot consuma şi ceai de floarea pasiunii, deoarece interacţiunea cu medicamente poate cauza o stare excesivă de somnolenţă. În plus, specialiştii susţin că nu trebuie să abuzaţi de această plantă, deoarece supradozajul este periculos pentru sistemul nervos.

Pont! Având un conţinut bogat de antioxidanţi şi vitamine, fructul plantei este un foarte bun aliat în cosmetică (prepararea măştilor) pentru îngrijirea tenului, a buzelor şi a părului.

• Floarea pasiunii nu este o plantă pretenţioasă. O puteţi planta în grădină, în jardinieră sau în ghiveci. Planta adultă necesită udări numai în perioadele extrem de secetoase.