Main menu

header

de Gabriela Niculescu

Uneori nu dăm suficientă atenţie unor alimente, considerându-le poate nesemnificative, iar informaţiile şi descoperirile din domeniul bionutritiv ne copleşesc. Minimalizăm, de exemplu, efectul atât de benefic al consumării unei cantităţi mici, dar cât mai dese a seminţelor. Vă prezentăm efectele curative ale trei dintre acestea.

Seminţele de floarea-soarelui, pe care ne-am obişnuit să le numim, cu o anumită superioritate şi aproape cu desconsiderare, „bomboane agricole”, reprezintă însă nu numai o tradiţie şi o adevărată bucurie, ci, înainte de toate, o inegalabilă sursă de sănătate.

Bogate în vitamine şi minerale
Utilizate pe continentul american de peste 5.000 de ani, au fost aduse în Europa în secolul al XVI-lea, pentru ca astăzi să-şi demonstreze valoarea terapeutică prin nenumărate studii întreprinse în lumea întreagă. Beneficiile tradiţionale legate de valoarea lor alimentară şi terapeutică sunt astfel demonstrate în mod ştiinţific. Bogate în vitaminele B1, B3, B5, B6, D, E, acid folic, în minerale, precum magneziu, seleniu, mangan, fier, cupru, calciu şi fosfor, în fitosteroli (care reduc nivelul de colesterol în sânge), în fibre, proteine şi grăsimi sănătoase, seminţele de floarea-soarelui reprezintă o adevărată sursă de sănătate şi un excelent energizant.

Previn formarea cheagurilor de sânge
Seminţele de floarea-soarelui previn formarea cheagurilor de sânge şi bolile cardiovasculare, inclusiv infarctul şi bolile neurovasculare, dar şi cancerul de prostată. Ajută, de asemenea, la reglarea digestiei. Chiar şi în cantităţi mici, atenuează stresul, oboseala şi stările depresive. Previn migrenele, normalizează tensiunea arterială, reglează colesterolul, combat radicalii liberi, combat inflamaţiile şi simptomele asociate artritei şi astmului, ajută la regenerarea celulelor şi menţin elasticitatea ţesuturilor. Joacă un important rol anticancerigen şi contribuie la regenerarea muşchiului cardiac.

Conţin grăsimi sănătoase, esenţiale
Seminţele de floarea-soarelui conţin peste 40% proteine, care se apropie ca valoare nutritivă de cele de origine animală. Aproape 90% din grăsimile conţinute de seminţele de floarea-soarelui sunt dintre cele mai sănătoase pentru inimă.

• Este bine de ştiut că 100 de grame de seminţe de floarea-soarelui conţine tot atâtea calorii cât 100 de grame de ciocolată sau de nuci.
• Seminţele de floarea-soarelui ţin la distanţă cancerul de prostată, dar dacă sunt prăjite conţin substanţe toxice.

De reţinut! Seminţele se consumă numai crude, neprăjite, căci doar aşa proprietăţile lor curative se menţin intacte.