Main menu

header

de Cristina Cristache

Poreclit fructul-putoare şi alintat regele fructelor, durianul se situează printre cele mai exotice, populare, dar şi ciudate fructe ale lumii. Proprietăţile îl recomandă drept un fruct excelent din punct de vedere nutriţional, cu un gust interesant, însă mulţi sunt cei care nici nu vor să se atingă de el, din cauza mirosului neplăcut pe care îl degajă, asemănător alimentelor alterate din tomberoanele de gunoi. Din această pricină, în Singapore a fost chiar interzis transportul acestui fruct în mijloacele publice, dar asta nu înseamnă că el nu mai este consumat. Din contră, beneficiile îi fac pe cei mai mulţi să uite de miros şi să descopere gustul minunat al acestui fruct!

„Bombă” de nutrienţi
Fructul de durian este bogat în carbohidraţi, şi de aceea este foarte săţios. Este fructul cu cel mai mare conţinut de proteine complexe, acizi graşi esenţiali, în compoziţia sa aflându-se peste 200 de flavoide. Conform Dietary Guidelines 2010 - U.S. Department of Health and Human Services, fructul de durian e plin de vitamina C, o ceaşcă cu fruct având 48 mg de vitamina C sau 80% din valoarea zilnică recomandată, vitamina E, B5, B6, B1 şi A, calciu, potasiu, fosfor, fier, magneziu (39%), mangan, dar şi zaharuri şi apă. Consumul acestui fruct contribuie la îmbunătăţirea memoriei şi la creşterea energiei.

Aduce fericirea
Fructele, frunzele şi rădăcina de durian au proprietăţi curative antifebrile, cicatrizante şi antidepresive. Buddha l-a declarat „fructul fericirii”, pentru că are în componenţă serotonină, substanţă care răspunde de starea generală şi dă sentimentul de fericire. Deoarece conţine peste 200 de flavonoide este folosit şi în industria farmaceutică. Sunt voci care susţin că fructul de durian este şi un puternic afrodiziac însă, din păcate, nu există încă o dovadă ştiinţifică în acest sens.

Creşte rezistenţa la efort
Pe lângă faptul că, datorită conţinutului ridicat al aminoacidului Trytophan, remediază anxietatea, depresia, stresul şi insomnia, durianul ajută la îmbunătăţirea memoriei, creşte rezistenţa la efort intelectual şi îmbunătăţeşte sănătatea creierului la nivel celular. În plus, ajută la scăderea colesterolului, curăţă sângele, este antimicrobian, antifungic şi antibacterian şi este renumit ca un fruct curat, deoarece, datorită coajei foarte dure, nu poate fi pătruns de bacterii.

Utilizat în gastronomie

Durianul se vinde întreg sau doar miezul, foarte bine ambalat, în majoritatea ţărilor din sud-estul Asiei, dar şi în Europa şi SUA, din iunie până în august. Dacă este fruct întreg se secţionează în două, se scoate cu o lingură miezul din alveole şi se mănâncă până la sâmbure. În Malaiezia, una dintre ţările mari consumatoare, durianul este folosit la mâncăruri aromate ca pulut durian - orez glutinat cu lapte de cocos şi durian şi chiar şi la deserturi - de la dropsuri la prăjituri şi îngheţate. În Sumatra, Indonezia, există un fel de mâncare sambal tempoyak din durian fermentat, lapte de cocos şi binecunoscutul sos foarte iute sambal, specific mâncărurilor indoneziene. Tot în Indonezia există şi mâncăruri făcute cu sâmburi de durian, ce se prăjesc, fierb sau se coc şi au consistenţa cartofilor dulci. În Asia este servit alături de orez lipicios, iar în China este folosit în produsele de patiserie. Prăjite sau coapte în cuptor, seminţele de durian pot fi consumate ca nişte nuci foarte gustoase şi aromate.

Inedit

- Alfred Russel Wallace, un biolog de origine britanică, este cel care descria pentru prima oară în secolul al XIX-lea gustul fructului, asemuindu-l cu gustul de migdale combinat cu o cremă de lapte
- Durianul este fructul cu conţinutul cel mai ridicat de proteine complexe, ce au efect pozitiv asupra musculaturii, dar şi sursa crudă cea mai bogată în grăsimi naturale benefice şi antioxidanţi.
- Durianul măsoară până la 30 cm lungime, având diametrul de aproximativ 15 cm şi poate cântări 3 kg
- Se spune că durianul reface energia vitală Qi şi îmbunătăţeşte energia pozitivă yang atunci când este consumat