Main menu

header

de Anda Postolache

Fierul este un mineral important pentru o bună stare de sănătate. Carenţa acestui element în organism duce la dureri de cap, depresie, instabilitate şi slăbiciune generală. S-a constatat că mai ales femeile au lipsă de fier în organism, dar sunt expuse la această carenţă şi persoanele care suferă de hemoroizi, hernie, varice esofagiene, ulcer, parazitoze intestinale şi colite.

Mâncaţi fructe uscate, gălbenuş şi pâine integrală
Aportul necesar de fier se poate asigura cel mai uşor printr-o alimentaţie potrivită, naturală, cele mai bune surse fiind spanacul, varza de Bruxelles, drojdia de bere, fructele uscate (caise, piersici, măceşe, curmale), gălbenuşul, morcovii, lintea, mazărea şi fasolea. O altă sursă bună de fier este grâul, deci pâinea făcută în casă din făină de grâu integrală.

Spanacul se consumă crud
Dintre toate, cea mai bună sursă de fier este spanacul, dar acesta trebuie consumat mai ales crud, preferabil în salate de legume. Persoanele anemice e bine să mănânce o astfel de salată pe zi, cu cât mai mult spanac.
Frunzele şi tulpinile verzi pot fi introduse şi în alte mâncăruri - de exemplu, în omletă, paste şi chiar pe pizza făcută în casă. Când este preparat, cea mai bună absorbţie se realizează prin consumul spanacului uşor opărit în combinaţie cu varza de Bruxelles, fiartă al dente. Aceasta din urmă conţine multă vitamina C, ce favorizează asimilarea de organism a fierului.

Sucuri întăritoare
Iată câteva reţete de sucuri de legume care au un conţinut mare de fier:
- sucul de spanac în combinaţie cu cel de morcovi şi ţelină (părţi egale), băut dimineaţa, zilnic, în doză de 300 ml, timp de două săptămâni. Acesta are efecte extraordinare în combaterea anemiei. Se ia înainte de masă cu o oră;
- sucul de varză crudă, câte 100 ml, de trei ori pe zi, înainte de masă cu o oră, în combinaţie cu suc de morcovi şi sfeclă roşie (părţi egale), timp de două săptămâni. Remineralizează şi aduce fierul la valorile normale în sânge.