Main menu

header

de Gabriela Niculescu

Teiul este o plantă cu puteri vindecătoare, fiind recunoscut în primul rând pentru combaterea răcelii şi a gripei. Consumat sub formă de ceai, praf sau tinctură, teiul tratează şi ameliorează numeroase afecţiuni. Partea internă şi albă a scoarţei este întrebuinţată cu succes în medicina tradiţională pentru tratarea afecţiunilor hepato-biliare şi în migrene. Iar cărbunele de tei este eficient în foarte multe probleme de sănătate.

Calmează palpitaţiile
În uz intern, cărbunele de tei se ia pisat, cu apă. Este un remediu util în afecţiuni digestive, intoxicaţii acute cu medicamente sau diverse substanţe chimice ori ciuperci, în afecţiuni cardiace - hipertensiune arterială, arterite, palpitaţii, în astm bronşic, alergie, cazuri de gută, în hipercolesterolemie.
În uz extern, pulberea de cărbune este foarte eficientă în grăbirea procesului de vindecare a plăgilor, a înţepăturilor de insecte, a muşcăturilor de şarpe, dar tratează cu succes şi celulita, ulcerul aton, eczemele, durerile abdominale sau cu altă localizare, inflamaţiile ochiului şi traumatismele articulaţiilor.

Ceaiul din flori scade temperatura
Tratamente naturiste cu flori de tei sunt recomandate în caz de răceală, gripă, guturai şi bronşite, deoarece stimulează transpiraţia şi ajută la scăderea febrei. De asemenea, florile de tei, datorită mucilagiilor, reduc inflamaţia la nivelul căilor respiratorii şi ajută la eliminarea secreţiilor bronhice.

Pont! Mirosul cărbunelui de tei ţine la distanţă ţânţarii şi alte insecte - pe piele vă puteţi da cu praf de cărbune, iar în zona în care staţi puteţi aprinde un cărbune.

• Dacă nu puteţi adormi uşor, beţi o cană cu ceai de tei îndulcit cu miere şi, dacă e posibil, inhalaţi miros de flori.