Main menu

header

de Cătălina Tăgârţă

Ştiaţi că fiecare afecţiune are „prieteni” şi „duşmani” când vine vorba despre alimentaţie? Din acest motiv, o dată cu primirea unui diagnostic trebuie schimbate şi stilul de viaţă, şi alimentaţia. În plus, în funcţie de problema de sănătate, din meniul zilnic trebuie excluse sau reduse la minimum anumite produse. Iată câteva exemple.

Fără murături în afecţiunile cardiovasculare
În cazul afecţiunilor sistemului cardiovascular cu edem trebuie să se renunţe la sare, struguri, pepene verde, murături, ştevie, ceapă, dar şi la produsele care provoacă balonarea, cum ar fi: soia, fasole, mazăre, pâine albă. Pacienţii cu hipertonie vasculară trebuie să renunţe la struguri, ginseng şi alte plante energizante, cum ar fi sunătoarea, dar şi la sare.

La ulcer stomacal n-aveţi voie ardei capia şi pepene galben
Pentru persoanele care suferă de afecţiuni gastrointestinale acute şi inflamatorii se interzic: varza, ceapa, usturoiul, căpşunile, ridichea de toamnă şi curmalele, iar cele cu duodenită sau gastrită trebuie să renunţe complet sau să consume cu moderaţie: portocale, pepene verde, suc de varză, lămâie, usturoi, struguri, rodii, grepfrut, ridiche neagră, ştevie sau pere. În caz de ulcer stomacal nu e voie să se consume următoarele alimente: castraveţi muraţi, ardei capia, ceapă, usturoi, pepene galben şi morcov.

Pacienţii cu nefrită vor spune „nu” zmeurei
Pacienţii cu litiază biliară nu au voie să mănânce roşii, vinete şi fasole, deoarece acestea le face rău, iar cei cu nefrite sau afecţiuni renale au interzis la: zmeură, pătrunjel, spanac, struguri, hrean, ştevie, ceapă, usturoi, ardei iute, ridichi, murături şi frunze de dafin. Persoanele cu colită şi diaree vor evita nucile, strugurii, varza, hreanul şi pepenele verde, iar cele cu enterocolită ori pancreatită: portocalele şi lămâile. Pentru coagularea mărită a sângelui se recomandă evitarea porumbului, urzicilor şi a plantei coada-şoricelului, iar în cazul bolilor aparatului locomotor: fasolea, spanacul, ştevia ori piperul negru.

• Persoanele obeze nu au voie să mănânce fructe uscate, orez alb sau paste făinoase, cartofi şi fructe foarte dulci.