Main menu

header

de Gabriela Bunea

Mugurii de pin sunt cunoscuţi încă din cele mai vechi timpuri pentru beneficiile pe care le aduc organismului. Utilizaţi atât intern, cât şi extern, aceştia au o putere terapeutică extraordinară, fiind un remediu excelent pentru tratarea diverselor boli.

Cresc puterea de concentrare
Mugurii de pin au un miros plăcut, un gust aromat şi sunt bogaţi în ulei volatil, răşini, pinitol, flavonoizi şi vitamina C. Aceştia pot fi utilizaţi în scop terapeutic sub formă de ceai, decoct, tinctură, ulei volatil, extract sau sirop, dar şi în diverse preparate. Au proprietăţi diuretice, antiseptice şi de calmare a simptomelor răcelii, dar sunt folosiţi şi pentru tratarea infecţiilor urinare, cistitelor, uretritelor sau pielitelor.
Siropul din muguri de pin este un excelent tonic al sistemului nervos, fiind foarte eficient în perioadele de efort intelectual prelungit - în perioada examenelor -, dar şi în perioadele de refacere după un efort fizic prelungit, surmenaj, stres.

Luptă cu cistita în numai zece zile
Tinctura de pin este un remediu excelent pentru tratarea infecţiilor urinare, precum cistita, nefrita sau microlitiazele renale, în numai zece zile. Se adaugă 15 picături de tinctură într-un pahar cu apă şi se bea cu o jumătate de oră înainte de masă. Tratamentul se repetă de trei ori pe zi şi se poate face şi preventiv în cazul în care ştiţi că aveţi în mod frecvent probleme cu rinichii sau cu infecţiile urinare. La fel de eficient este şi ceaiul din muguri de pin. Se vor bea trei ceaiuri pe zi, neîndulcite, cu o oră înainte de mesele principale.
Persoanele care se confruntă des cu dureri de cap sau cu migrene pot scăpa de aceste probleme printr-un tratament cu sirop din muguri de pin. Luaţi dimineaţa, înainte de micul dejun, două linguri cu sirop de muguri de pin, iar pe parcursul zilei beţi doi litri de apă în care aţi adăugat zece linguri cu sirop. Rezultatele vor fi cu adevărat uimitoare.
Intern, uleiul volatil din muguri de pin se recomandă adulţilor în proporţie de trei-cinci picături, de trei ori pe zi, diluate cu ceai, după mesele principale, pentru tratarea infecţiilor.

Adio infertilitate!
Uleiul esenţial şi fitohormonii din compoziţia mugurilor de pin au un puternic efect de stimulare a glandelor sexuale embrionare, având puterea de a reda fertilitatea. Aşadar, consumaţi zilnic, pentru cel puţin 30 de zile, 15 linguriţe cu sirop de muguri de pin.

Regenerează ţesutul osos
Extractul de gemoderivat din muguri de pin pe care-l puteţi achiziţiona din magazinele naturiste are o acţiune antiinflamatoare asupra cartilagiilor articulare, remineralizantă şi regeneratoare a ţesutului osos. Este recomandat în coxartroze, gonartroze, artroze vertebrale, reumatism cronic degenerativ, osteoporoză sau întârzierea consolidării fracturilor. Se va lua o doză de 1,5 ml/zi, diluată în puţină apă, înainte de masă.

Vin de hac laringitei
Siropul din muguri de pin este recomandat pentru tratarea răcelii şi gripei, a bronşitelor, faringitelor sau laringitelor, acute sau cronice. Are proprietăţi antiseptice, antiinflamatoare şi de fluidificare a secreţiilor bronşice. Durata unei cure trebuie să fie de minimum cinci zile, timp în care se vor lua trei sau patru linguri pe zi.
Suferinzilor de sinuzită li se recomandă să facă inhalaţii cu muguri de pin. Se toarnă într-un vas o jumătate de litru de apă clocotită peste o mână cu muguri de pin. Inhalaţia se face seara, timp de zece minute.

Cicatrizează rănile
Extern, mugurii de pin ajută la cicatrizarea rapidă a rănilor şi la prevenirea infecţiilor la nivelul pielii. Se aplică pe locul afectat tinctură de muguri de pin. Se curăţă mai întâi locul cu un tampon de vată înmuiat în preparat, apoi se va picura tinctură din sticluţă direct pe rană şi se va lăsa să se formeze o peliculă cicatrizantă din răşina din tinctură. De asemenea, măştile din sirop din muguri de pin sunt deosebit de eficiente pentru tratarea tenului iritat sau înroşit. Se va aplica masca pe ten în peliculă subţire şi se lasă să acţioneze timp de 15 minute. La sfârşit, masca se îndepărtează cu apă caldă din belşug. Repetaţi tratamentul de trei ori pe săptămână, timp de cel puţin o lună.

• Astenia poate fi tratată cu o baie cu ulei din muguri de pin: la o cadă cu apă se adaugă o lingură cu ulei volatil de pin
• Siropul din muguri de pin este contraindicat persoanelor care suferă de diabet zaharat. Uleiul din muguri de pin administrat pe cale internă nu este recomandat femeilor însărcinate, bolnavilor cu afecţiuni hepatice, persoanelor care suferă de epilepsie sau copiilor cu vârsta de sub 3 ani

Ponturi!
- Masajul cu ulei volatil de pin este benefic pentru stimularea circulaţiei sangvine. Acesta este foarte eficient şi pentru ameliorarea durerilor provocate de gută, artrită sau reumatism.
- Decoctul din muguri de pin se poate adăuga la baia generală, pentru tratarea psoriazisului, a eczemelor sau a dermatozelor.
- Câţiva muguri cruzi de pin, cinci sau şase, mestecaţi foarte bine, pe stomacul gol, cu un sfert de oră înainte de fiecare masă, taie pofta de mâncare.