Main menu

header

de Liliana Simidon

Vara este cel mai bun moment al anului pentru a regla nivelul colesterolului. Aşa că, dacă aveţi o valoare mare a acestuia, trebuie să vă înarmaţi cu voinţă şi să daţi cât mai des fuga în pieţele pline cu legume şi fructe.

Provoacă ateroscleroza, tromboza şi infarctul
Colesterolul este o materie grasă, produsă în proporţie de 75% de ficat. Restul provine din hrană - în special produsele de origine animală. Valoarea normală se situează undeva în jurul a 200 mg/dl. Hulitul colesterol este indispensabil bunei funcţionări a organismului când se află în limitele normale, dar când se depăşeşte valoarea de 220-230 mg/dl se vorbeşte despre hipercolesterolemie.
Printre bolile pe care le poate aduce un exces de colesterol se numără: ateroscleroza, tromboza, angina pectorală şi chiar şi infarctul sau ciroza hepatică.

Renunţaţi la carnea de porc, unt şi smântână
Pentru a regla nivelul colesterolului renunţaţi la grăsimi, încercaţi să vă reglaţi greutatea corporală, faceţi cât mai multă mişcare şi renunţaţi la fumat (nicotina şi gudronul se combină în mod nefericit cu acest colesterol).
Astfel, dacă vă confruntaţi cu această problemă în urma analizelor de sânge, trebuie să tăiaţi din alimentaţie complet carnea grasă de porc, untul, smântâna şi laptele gras. Folosiţi numai ulei din germeni de porumb, de floarea-soarelui, de măsline, toate numai presate la rece. Bazaţi-vă pe legume şi fructe cât mai mult, netrecute prin foc (au un conţinut foarte mare de apă) şi mâncaţi cât mai mult peşte slab.

Ţineţi în gură ulei de măsline
Dimineaţa, pe stomacul gol, după ce v-aţi spălat pe dinţi, luaţi în gură două linguri cu ulei de măsline, pe care să le ţineţi cât mai mult. După această operaţiune e bine să vă curăţaţi limba cu o lingură de lemn.
Indicate mai sunt cura cu ouă de prepeliţă, cura cu seminţe de muştar (trei linguriţe pe zi, dar numai dacă nu aveţi probleme cu stomacul), cura cu gel de aloe şi cea cu ulei de rapiţă.

Recomandări

CEAI COLESTEROL: acest ceai, ce trebuie consumat regulat cel puţin două luni, poate regla nivelul colesterolului şi al trigliceridelor. Administrare: o cană de trei ori pe zi.
OBECOL: contribuie la scăderea nivelului colesterolului şi a trigliceridelor, curăţă vasele sangvine şi ajută în cazul excesului ponderal. Administrare: o tabletă de trei ori pe zi, înainte de fiecare masă.
AGARICUS BLAZEI MURILL: datorită concentraţiei de acizi graşi polinesaturaţi, acesta poate reduce rapid nivelul colesterolului, protejează vasele sangvine, previne ateroscleroza şi este util în hipertensiune arterială. Administrare: un plic de trei ori pe zi.

• După o lună de regim drastic, colesterolul poate scădea chiar şi cu 35%.