Main menu

header

de Dana Purgaru

Pe vremuri nu exista casă în România în care să nu se facă borş din tărâţe. Acum, din cauza lipsei de timp, obiceiul s-a păstrat în special la ţară, unde pe oricare masă de prânz există o ciorbă acrită cu borş. Însă, acest preparat natural nu este indicat numai pentru a da gust bun, tradiţional mâncării, ci este bogat în substanţe active, printre care minerale (magneziu, potasiu, sodiu, sulf, siliciu, mangan, iod), vitamine (B şi PP) şi mai ales enzime şi acizi ce ajută la metabolism şi la digestie. Datorită acestor proprietăţi e bine să se ţină o cură o dată la câteva luni.

Grăbeşte digestia
Borşul de tărâţe curăţă corpul de toxine, ţine la distanţă bacteriile şi virusurile, scade tensiunea arterială, dar şi nivelul de colesterol, ajută la prevenirea trombozei şi a infarctului miocardic, contribuie pozitiv în caz de boli neuropsihice (depresii, nevroze, stres, astenii), litiaze urinare (oxalice şi fosfatice), tuberculoză, ulcer gastroduodenal, gastrite şi diabet zaharat. De asemenea, borşul este fortifiant, stimulent nervos şi endocrin şi ajută digestia (este recomandat persoanelor care suferă de constipaţie).

Cum se prepară
Dacă v-aţi hotărât să ţineţi o cură cu borş trebuie să beţi un pahar mare de trei ori pe zi, după mesele principale, timp de una, două sau trei luni.
Iată care este modul de preparare a borşului de tărâţe: se pun într-un vas tărâţe de grâu amestecate cu circa doi pumni cu tărâţe de porumb, până se umple un sfert din volumul său. Se umezesc apoi bine cu puţină apă rece, după care se toarnă apă clocotită până ce se umple trei sferturi din volumul vasului. Se amestecă şi apoi se adaugă huşte - acestea sunt tărâţe acrite de la borş, pe care le puteţi lua de la cineva care face borş în casă. Dacă nu aveţi de unde să luaţi huşte trebuie să umeziţi tărâţele cu borş în loc de apă rece. După ce se amestecă bine conţinutul vasului se acoperă cu o pânză curată şi se lasă afară, la cald. După 24 de ore, borşul este gata. Cantitatea ce trebuie consumată se strecoară înainte de întrebuinţare.

Beneficiile tărâţelor

Tărâţele, coaja bobului de grâu ce se elimină în procesul obţinerii făinii, au numeroase beneficii pentru sănătate. Ele conţin fibre vegetale, vitaminele din complexul B, acizi nucleici, magneziu, potasiu, sodiu, sulf, siliciu, mangan, glucide, proteine şi enzime. Toate acestea contribuie eficient la un tranzit digestiv bun, întăresc sistemul nervos dau senzaţia de saţietate, ceea ce ajută mult în cazul persoanelor care vor să slăbească şi previn cancerul de colon, deoarece nu permit alimentelor să stagneze în intestinul gros. Se poate adăuga zilnic în salate sau în terciuri de cereale câte o lingură cu tărâţe de grâu. Efectele sunt vizibile după circa două săptămâni de consum. Un alt mod de administrare este în fiecare seară, cu miere. De asemenea, pentru efectul laxativ se poate consuma dimineaţa o cană cu apă în care s-a pus seara o lingură cu tărâţe. Lichidul se bea dimineaţa, cu o oră înainte de micul dejun. Atenţie! Se consumă şi ce se depune pe fundul cănii.

• Borşul de tărâţe trebuie consumat cu prudenţă de persoanele care au aciditate gastrică ridicată.