Main menu

header

de Gabriela Niculescu

Muşcata, pe lângă frumuseţea răpitoare şi calmul pe care ni-l inspiră, este şi o fenomenală plantă-medicament. În popor, muşcata se consideră din moşi-strămoşi un diluant bun pentru depunerile de pietre la rinichi, un calmant al afecţiunilor renale, dar şi un medicament-cosmetic pe care bunicile noastre îl foloseau în tratarea acneei şi a cuperozei.

Sucul proaspăt se combină cu miere, propolis şi vin
Pietrele la rinichi sunt frecvent întâlnite, se formează uşor şi se elimină greu. Un produs din muşcată vă poate ajuta să scăpaţi de ele. Acest balsam vindecător are la bază sucul de muşcată. Pentru obţinerea lui, 50 g de frunze verzi şi flori se ţin timp de două ore în 200 ml de apă, la temperatura camerei, apoi se scutură bine şi se trec prin storcător sau prin maşina de tocat. Se stoarce sucul prin pânză topită sau un ciorap de damă sintetic. Pentru obţinerea balsamului vindecător, 20 ml de suc proaspăt stors se combină cu 50 g de miere, 20 ml tinctură de propolis şi 100 ml vin roşu tare sau 65 ml coniac. Amestecul se infuzează 14 zile în frigider şi se păstrează la rece, nu mai mult de trei luni. Balsamul se bea câte o lingură, de două ori pe zi, cu 30 de minute înainte de masă, timp de două săptămâni.

Extern, frunzele fac minuni pentru dermă
Frunzele proaspete de muşcată sunt eficiente şi în tratamente externe. Străbunicile noastre foloseau sucul proaspăt de muşcată pentru curăţarea pielii de coşuri, pete şi acnee. Se toacă mărunt şase frunze, apoi se strivesc cu o lingură de lemn. Terciul obţinut se aplică pe locurile cu probleme şi se lasă timp de 15 minute.

Reţetă rusească veche de 200 de ani contra otitei
Şi otita se poate trata cu un produs obţinut din muşcată, în diferite moduri. Prima reţetă este recomandată pentru copii, dar şi pentru adulţi. Se folosesc plantele cu frunzele palmate, nu rotunde. Se spălă cu apă călduţă, se usucă puţin şi se stoarce sucul (se poate şi manual). Urechea se curată bine cu vată, apoi se pune câte o picătură de suc. Procedeul se repetă până la oprirea scurgerilor. Nu se permite umezirea urechilor bolnave cu apă pe toată durata tratamentului.
Vracii din Rusia folosesc de 200 de ani o reţetă mai complexă. Se prepară un aluat din 10-12 frunze pisate bine, 2 linguri cu alcool de camfor, 2-3 linguri cu făină de secară sau de ovăz (în caz extrem se foloseşte pâine înmuiată puţin). Se picură două picături de suc de muşcată în ureche, apoi se modelează din aluat un capac care se aplică peste ureche. Deasupra se pune hârtie de pergament. Se pansează în diagonală, cu o faşă, peste cap, înainte de culcare. Este nevoie de trei, patru proceduri.

• Durerile cauzate de otită pot fi ameliorate cu frunzuliţele proaspete de muşcată, ce se strivesc între degete şi se introduc, înainte de culcare, în urechi. Dimineaţa se aruncă. Pentru a intra şi a ieşi mai uşor din urechi, se învelesc în faşă de tifon. O altă variantă este să rulaţi o frunză şi s-o introduceţi în ureche.