Main menu

header

de Gabriela Niculescu

Răchiţanul are nume aspru, de arbore, dar este o floare zveltă şi delicată, cu petale roz-roşii. Împodobeşte la începutul lui august fâneţele umede şi mlaştinile, alcătuind adevărate mări de culoare. În popor mai este cunoscută şi ca iarba-zânei sau floarea-zânei, fiind considerată o plantă magică. Infuzia combinată de răchiţan tratează de la colon iritabil, diabet zaharat, candidoză şi prurit vaginal până la infecţii cu stafilococ auriu şi cancer.

Calmează colonul iritabil
Ceaiul de răchiţan se obţine punând la macerat trei-patru linguri cu răchiţan mărunţit în jumătate de litru de apă, vreme de opt-zece ore, după care se filtrează. Preparatul rezultat se pune deoparte, iar planta rămasă după filtrare se fierbe în încă jumătate de litru de apă, vreme de cinci minute, după care se lasă să se răcească şi se strecoară. În final se amestecă cele două extracte, obţinându-se aproximativ un litru de infuzie combinată de răchiţan, ce se foloseşte intern (una-două căni pe zi).
Dacă suferiţi de colon iritabil, puteţi obţine rezultate excepţionale cu ajutorul infuziei combinate de răchiţan, care este un puternic astringent şi antiinflamator pentru tubul digestiv. Se bea zilnic un litru de infuzie combinată de răchiţan, în cure de minimum zece zile. Pentru persoanele cu predispoziţie spre constipaţie se administrează, în paralel, ulei de ricin: una, două linguri pe zi.

Determină pancreasul să secrete mai multă insulină
Pentru ameliorarea diabetului zaharat de tip II se administrează infuzia combinată de răchiţan - două căni pe zi, în cure de o lună, cu şapte zile de pauză. La pacienţii insulino-dependenţi, tratamentul se va face gradat, începând cu o jumătate de cană şi ajungând, după 7-14 zile, la doza de două căni pe zi. În paralel va fi măsurată zilnic glicemia, pentru a ajusta doza de insulină. Aceasta pentru că răchiţanul are o acţiune puternică în diabet, stimulând pur şi simplu pancreasul să secrete mult mai multă insulină.

Conţine substanţe antibiotice eficace împotriva stafilococului auriu
Această plantă stopează evoluţia cancerului, ducând chiar la regresia acestuia. Pentru aceasta se beau zilnic trei căni de infuzie de răchiţan, în fiecare cană punându-se 10-20 de picături de tinctură de răchiţan. Se ţin cure de câte şase săptămâni, cu două săptămâni de pauză. Este util mai ales în fazele de început ale bolilor tumorale, răchiţanul inhibând pur şi simplu dezvoltarea formaţiunilor maligne. Studii făcute în Canada au arătat că acidul galic conţinut de plantă împiedică vascularizarea tumorilor şi chiar degradează reţeaua de vase care hrăneşte şi permite dezvoltarea tumorii.
Infecţiile cu stafilococ auriu pot fi tratate dacă se administrează intern infuzie combinată de răchiţan, câte trei, patru căni pe zi. Conform studiilor făcute în Germania, această plantă conţine substanţe antibiotice foarte eficiente împotriva bacteriilor Staphylococcus aureus, Proteus mirabilis şi Microccocus luteus.

Combate candidoza vaginală şi bucală
Răchiţanul are un puternic efect anticandidozic. Acest lucru a fost demonstrat de un grup de cercetători finlandezi, care au testat vreme de mai mulţi ani extractele de răchiţan pe diferite tulpini de Candida, obţinând rezultate nesperat de bune. Pentru a combate această afecţiune mai mult decât supărătoare, se prepară o infuzie combinată concentrată din patru linguri cu răchiţan la o cană, cu care se fac spălături vaginale zilnic, cu ajutorul irigatorului. După introducerea preparatului în vagin, lichidul se va ţine în interior vreme de zece minute minimum (pentru aceasta, bazinul trebuie să fie mai ridicat decât restul corpului), astfel încât să-şi facă efectul. În paralel cu acest tratament extern se iau şi intern câte una, două căni cu infuzie combinată zilnic. În cazurile de candidoză bucală se face acelaşi tratament intern ca la candidoză vaginală. Suplimentar, de patru ori pe zi, se fac clătiri îndelungate ale gurii şi gargară cu infuzie combinată concentrată de răchiţan. Fiecare aplicaţie externă cu infuzie de răchiţan trebuie să dureze minimum zece minute, astfel încât principiile active ale plantei să ajungă să îşi facă efectul. Şi pruritul vaginal poate fi tratat, punând la prepararea infuziei combinate de răchiţan o linguriţă cu pulbere de mentă şi un vârf de cuţit (0,25 grame) de pulbere de cuişoare. Se fac irigaţii cu preparatul obţinut, care are puternice efecte antiinflamatorii şi anesteziază uşor terminaţiile nervoase ce produc senzaţia de mâncărime.

• Pe lângă virtuţile emunerate, răchiţanul are efecte antiinflamatoare şi poate regla activitatea sistemului imunitar.