Main menu

header

de Anda Postolache

De la nuc sunt folosite în scopuri terapeutice diverse atât frunzele, cojile de nuci, cât şi miezurile, sub formă de infuzii, decocturi şi tinctură. Persoanele depresive şi obosite ar putea consuma în fiecare zi câţeva miezuri de nucă pentru efectul lor benefic, calmant, tonifiant psihic şi fizic, energizant. Efectele nucului sunt hipoglicemiante, depurative, antitoxice, bactericide, antidiareice, antiseptice la nivel intestinal, antifungice, astringente, vermifuge, antiscorbutice, tonic-amare, antiinflamatoare, dezinfectante renal, antisudorifice, cicatrizante, astringente, antimicotice, antieczematoase, antireumatice.

Băile generale „îndulcesc” reumatismul
Eczemele, micozele, furunculozele şi ulcerul varicos se tratează punând comprese cu decoct concentrat de frunze de nuc (trei linguri la 250 ml de apă cu fierbere zece minute).
În cazul durerilor reumatice, a unor răni greu vindecabile, a degerăturilor, dar şi în osteoporoză, sciatică şi căderea masivă a părului se recomandă băi generale şi spălături cu decoct preparat din 200 g frunze la patru litri de apă şi 2 kg de sare marină, fierbându-se totul 15 minute, iar produsul obţinut se strecoară şi se adaugă în apa caldă de baie.

Un ajutor pentru tuberculoşi
Frunzele de nuc sunt utile în reducerea valorilor glicemiei, în stimularea digestiei şi a funcţiilor hepatice, în hemoragii digestive, eliminarea transpiraţiei nocturne la bolnavii de tuberculoză şi stimularea poftei de mâncare.
Pentru acestea se recomandă consumarea a trei căni de infuzie pe zi, preparată astfel: o linguriţă cu frunze (uscate şi mărunţite) la 200 ml de apă clocotită, se lasă la infuzat zece minute. Tinctura de frunze de nuc are aceleaşi efecte, din aceasta se iau câte 15 picături de trei ori pe zi, diluate în puţină apă.
În caz de diaree, transpiraţii excesive, intoxicaţii, hemoroizi interni, incontinenţă urinară şi în inflamaţia vaselor sangvine se iau trei linguri pe zi din următoarea infuzie: patru linguri cu frunze uscate şi mărunţite la 250 ml de apă clocotită.

Purifică sângele

Se folosesc în scop terapeutic şi cojile de nuci verzi (decoct - 200 de grame de coji la 3 litri apă se fierb 15 minute sau sub formă de tinctură), fiind utile în: intestine leneşe, îmbunătăţirea funcţionării ficatului şi a tractului gastrointestinal, purificarea sângelui după intoxicaţiile cu mercur, oprirea hemoragiilor şi normalizarea consistenţei sângelui îngroşat, litiază renală şi incontinenţă urinară, infecţie streptococică şi stafilococică, eliminarea oxiurilor şi a limbricilor.