Main menu

header

de Gabriela Bunea

Degeţelul roşu este o plantă medicinală viguroasă, bienală, cu florile în formă de degetar, ce cresc grupate sub formă de ciorchine în vârful tulpinii şi au o culoare plăcută, roşu-purpurie. Planta creşte rar în mod spontan, este cultivată în scop ornamental, dar mai ales medicinal pentru extragerea digitalinei. Este recunoscută pentru proprietăţile sale benefice pentru sănătatea cordului.

Eficace în aritmii
Planta conţine săruri minerale, precum cupru, mangan, crom, nichel, bariu şi stronţiu, dar şi vitamina C, acetilcoline şi mucilagii. În scop terapeutic, de la degeţelul roşu se folosesc frunzele, care sunt recoltate în lunile iunie-septembrie, în primul an de vegetaţie, dar şi în al doilea.
Această plantă este cea mai apreciată în tratamentul insuficienţei cardiace, fapt pentru care nu poate fi înlocuită de niciun alt produs natural sau de sinteză. Are o acţiune calmantă la nivel cardiac, fie că este vorba despre creşterea frecvenţei ritmului inimii (tahicardie), fie despre reducerea numărului de pulsaţii sub valorile normale (brahicardie) sau despre o circulaţie periferică deficitară. Tratamentul se administrează numai pe durate scurte, două sau trei zile, timp în care se iau câte 10-15 picături de tinctură de degeţel roşu pe zi, urmat apoi de un regim de întreţinere cu trei-cinci picături pe zi, dar numai sub controlul strict al medicului.
La fel de eficientă este şi infuzia preparată dintr-o linguriţă cu frunze uscate la o cană cu apă (250 ml). Se beau două căni pe zi, dintre care una seara, înainte de culcare, timp de o săptămână. Cura se repetă din două în două luni.

Recomandat împotriva cancerului la sân
Cercetătorii au descoperit recent că un medicament care are la bază elemente din compoziţia acestei plante poate încetini considerabil migrarea celulelor maligne şi în alte părţi ale organismului. Mai mult, digoxina, substanţa activă din degeţelul roşu, poate bloca producerea unei anumite proteine care duc la răspândirea tumorilor la sân. Astfel, cercetătorii arată că din această plantă se poate produce un medicament destul de ieftin, dar foarte eficient, împotriva cancerului la sân.

Adjuvant în pneumonie
Degeţelul roşu se mai recomandă şi în afecţiuni ale aparatului urinar, retenţie de apă în organism, dar şi împotriva depresiei, a tulburărilor de somn sau a migrenelor. Planta este utilă şi pentru ameliorarea hepatitei, a reumatismului acut sau hipertrofia prostatei. Totodată, degeţelul roşu este un foarte bun adjuvant în tratarea pneumoniei sau al edemului pulmonar.

Cum se administrează
În afecţiuni cardiace, degeţelul roşu se administrează astfel:
- pulbere: repartizată în proporţie de 1 g în zece pacheţele - se ia câte un pacheţel de două sau de trei ori pe zi după prescripţia medicului, concomitent se ţine regim lactat trei sau patru zile;
- macerat: se pune un sfert de gram de pulbere de frunze într-o cană cu apă rece. Se lasă timp de 12 ore şi se bea în patru reprize.

Reacţii adverse
În caz de supradozare, planta devine toxică, astfel că apar anumite simptome precum febră, greaţă sau vărsături, puls neregulat sau puls mic (40-50 de bătăi pe minut), extrasistole, cianozarea buzelor, insuficienţă respiratorie, stop cardiac în sistolă şi chiar decesul. Astfel, în cazurile de intoxicaţie cu digitalină se intervine imediat cu spălături stomacale, administrare de cărbune medicinal laxativ sub formă de sulfat de sodiu şi se apelează urgent la medic. Atenţie! Degeţelul roşu este contraindicat femeilor însărcinate sau celor care alăptează.

• Degeţelul roşu poate fi administrat atât sub formă de pulbere, cât şi sub formă de extract sau macerat, dar numai sub îndrumarea strictă a medicului, deoarece substanţele pe care le conţine se acumulează pe muşchiul cardiac, caz în care pot apărea intoxicaţii dacă este administrat pe timp îndelungat şi necontrolat.

Ponturi!
- Pentru a evita apariţia aritmiilor cardiace evitaţi mesele copioase, excesul de cafea, alcool sau tutun, surmenajul fizic sau intelectual, stările de stres şi administrarea necontrolată a medicamentelor antidepresive sau a pastilelor de slăbit;
- Aritmiile cardiace pot fi evitate prin consumul fructelor şi al legumelor bogate în potasiu: spanac, usturoi, cartofi noi, dovlecei, coacăze negre, prune, banane sau smochine;
- În timpul crizelor cardiace staţi întins pe pat şi beţi un pahar cu apă îndulcită, cu înghiţituri rare. Se va face un masaj uşor pe globii oculari, cu pleoapele închise, iar în acest timp veţi respira profund.