Main menu

header

de Gabriela Niculescu

Macul roşu, o floare extrem de fragilă şi mare iubitoare de soare, înfloreşte la începutul verii. Poate fi găsit pe pajişti, pârloage, fâneţe, în culturile de cereale sau pe marginea drumurilor... dar şi la plafar. În scop terapeutic, se folosesc petalele florilor care au proprietăţi antibronşice şi antitusive, şi seminţele, recunoscute pentru puterea lor sedativă, antiinflamatoare şi calmantă.

Potoleşte bronşita şi angina
Ceaiul din flori de mac se prepară dintr-o linguriţă rasă cu petale uscate peste care se toarnă 200 ml de apă clocotită. Se lasă la infuzat zece minute, apoi se filtrează. Se bea numai o cană cu ceai pe zi în caz de bronşită acută, gripă, laringită sau angină pectorală. Ceaiul din petale de mac este revigorant şi are acţiune eficientă împotriva contracţiilor şi a spasmelor.

Siropul aduce relaxarea mult dorită
Siropul din petale de flori de mac este un remediu excelent pentru răceală şi împotriva anxietăţii şi nervozităţii, dar nu este recomandat femeilor însărcinate, celor care alăptează şi nici copiilor sub 3 ani. Se poate prepara extrem de simplu în casă. Într-un litru de apă clocotită se pun 100 de grame de petale uscate şi se lasă la macerat şase ore. După această perioadă, se filtrează, şi în lichidul rămas se adaugă 1.800 de grame de zahăr şi se lasă la fiert până se dizolvă tot zahărul. După răcire se pune în sticle mici, de culoare închisă, se astupă şi se păstrează la rece. La nevoie, adulţii pot lua până la zece linguriţe cu sirop pe zi, iar copiii între una şi trei linguriţe pe zi.

Sedativ imbatabil
Seminţele de mac sunt deja recunoscute pentru puterea lor sedativă, antiinflamatoare şi calmantă, ca şi petalele, de altfel din această cauză se cere multă atenţie la dozaj. Excesul poate cauza convulsii, adesea putând să se ajungă chiar la comă.

Pont! Extern, infuzia din petale de mac se foloseşte împotriva ridurilor şi sub formă de gargară pentru faringite şi angine. De asemenea, cu ceai din petale de mac se fac spălături oculare în caz de blefarită. Petalele proaspete, opărite, se pot pune calde pe abcesele dentare.

• Petalele se adună în iunie-iulie, după deschiderea completă a florii, şi se usucă în strat subţire, din 10 kg de petale proaspete obţinându-se 1 kg de petale uscate. Din ele se extrage şi un colorant roşu folosit la fabricarea vinurilor, dar şi pentru producerea unor vopsele.