Main menu

header

25-09-1de Anda Postolache

- Recomandările profesorului universitar Constantin Milică

Cancerul de colon (de intestin gros) este a treia boală de care se moare pe planetă şi afectează mai ales persoanele de peste 50 de ani, dar poate apărea şi la persoane mai tinere. Acest tip de cancer apare mai puţin la bărbaţi, dar se întâlneşte mai frecvent la femeile grase şi de talie scundă. Sfaturile specialistului în fitoterapie Constantin Milică (foto) pot fi de mare ajutor în prevenirea şi stoparea bolii. În urma activităţii în cadrul Centrului Aroma din Iaşi a obţinut o serie de tratamente, care sunt omologate de Ministerul Sănătăţii.

Poate fi moştenit genetic
Cancerul de colon are şi o componentă ereditară, în sensul că există predispoziţie pentru ea la cei care au părinţi, bunici, fraţi cu o astfel de boală. Dacă este depistată în faza incipientă este vindecabilă, dar de obicei bolnavul merge la medic abia când apar simptomele ce arată o stare avansată a bolii. Cancerul de colon poate să nu dea niciun semn alarmant până în faza ultimă, dar de obicei se manifestă cu piederea sângelui în scaun, scăderea în greutate fără motiv aparent, diaree sau constipaţie prelungite, fie separat, fie amândouă deodată, balonare, dureri abdominale, senzaţia de eliminare incompletă a scaunului.

Se întâmplă să reapară după extirpare
După extirparea tumorilor de pe colon, este posibilă recidivarea bolii, întrucât organismul rămâne supus acţiunii complexului de factori externi cancerigeni cum sunt radiaţiile ionizante, produşii poluanţi din combustiile industriale, din transporturi sau din industria alimentară şi chimică.
De asemenea, pot interveni şi reacţiile unor factori genetici, hormonali, imunologici, psihoemoţionali, stresul, focarele de infecţii din organism şi unele afecţiuni necanceroase din zonele limitrofe: rectocolita ulcero-hemoragică, polipoza intestinală şi diverticuloza rectosigmoidiană.

Echinacea, muşeţelul şi ginsengul împiedică recidivarea
Prof. univ. dr. Constantin Milică spune că tratamentele fitoterapeutice au efecte directe asupra cancerului şi stimulează capacitatea imunitară contra factorilor agresivi, declanşatori ai cancerului. Potrivit acestuia, în uz intern sunt recomandate specii cu proprietăţi imunostimulatoare (echinacea, Phytolacca americana), Eupatorium perforatum, muşeţel şi ginseng.
Sunt eficiente şi unele ceaiuri şi tincturi cu gălbenele, busuioc de câmp, cătină albă, obligeană, lichen de piatră, menta broaştei, cimbru de cultură, trifoi roşu şi ceaiul verde.
În uz extern se aplică pe abdomen comprese şi cataplasme cu biter suedez, coada-calului, trifoi roşu, gălbenele, tătăneasă, rostopască şi coada-şoricelului.
Ansamblul acestor tratamente de lungă durată poate împiedica recidivarea posibilă a cancerului, detoxifică sângele şi aparatul digestiv, opreşte procesul de proliferare a celulelor canceroase şi acţionează în resorbirea treptată a tumorilor maligne.

„Trebuie să eliminăm factorii alimentari nocivi”
Tot prof. univ. dr. Constantin Milică vorbeşte despre regimul de viaţă care poate să prevină apariţia cancerului de colon: „Trebuie să evităm factorii poluanţi şi stresanţi; să renunţăm total la fumat şi să bem cât mai puţine băuturi tari; să eliminăm factorii alimentari nocivi (grăsimi prăjite, carne în exces, conserve, mâncare tip fast-food); să evităm constipaţia cronică; să avem o greutate corporală normală pentru înălţimea noastră; să respectăm cu stricteţe igiena individuală; să facem multă mişcare în aer liber şi activităţi sportive; să ne întărim starea psihologică prin autosugestie şi gânduri pozitive”. Toate acestea trebuie respectate şi de cel operat deja de tumoare, pentru a evita recidiva şi metastazarea.

• Constantin Milică este profesor în cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi, iar în paralel a cercetat, vreme de peste 50 de ani, efectele plantelor medicinale.