Main menu

header

de Cătălina Tăgârţă

Despre tradiţionalul vâsc, ce se agaţă de lustre în preajma Sărbătorilor de iarnă, se spune că simpla lui prezenţă atrage îngerii, pune bolile pe fugă, aduce noroc, sănătate şi spor în casă. În medicina naturistă, de la vâsc se folosesc doar frunzele, bobiţele fiind considerate toxice.

Util în caz de boli nervoase
Vâscul este ideal pentru menţinerea tensiunii arteriale la valori optime. Aşadar, fie că e prea mică, fie că e prea mare, planta-parazit are rolul de a o echilibra. Atenţie, însă! Pentru a nu provoca alergii, vâscul e bine să fie recoltat de pe pomi fructiferi.
Pentru tratament se pune seara o linguriţă cu plantă la o cană cu apă şi se lasă la infuzat până a doua zi dimineaţa, când lichidul se strecoară, se încălzeşte uşor şi se bea cu înghiţituri mici. Pentru rezolvarea problemei şi pentru prevenţie e ideal să ţineţi o cură de două-trei săptămâni, în care să beţi una-trei căni cu infuzie pe zi. În acest fel se pot ameliora sau chiar se pot trata şi alte afecţiuni, precum cele vasculare, boli ale sistemului nervos, epilepsie, dar şi astm bronşic, tuse sau bronşită.

Accelerează metabolismul
Ceaiul de vâsc îmbunătăţeşte activitatea cardiacă, stimulează metabolismul, are o acţiune benefică asupra pancreasului şi poate regla chiar şi nivelul glicemiei dacă se ţine o cură prelungită, de câteva luni, în care să se consume câte o cană cu ceai dimineaţa şi una seara. Mai mult, bolnavii de cancer pot consuma, paralel cu medicaţia antitumorală clasică, şi remedii naturiste, cum ar fi extract de vâsc, pe care-l găsesc la magazinele cu produse naturiste.

Fortifică organismul
În caz de reumatism se pot folosi comprese calde înmuiate în decoct de vâsc. Decoctul se obţine din două linguriţe cu plantă care se fierb în 250 ml de apă timp de cinci minute.
Pentru creşterea imunităţii se recomandă consumul zilnic (timp de câteva săptămâni) a câte o cană cu macerat/decoct de vâsc asociat cu o infuzie de echinacea, obţinută dintr-o linguriţă cu plantă şi o cană cu apă clocotită.

Atenţie! Gravidele şi copiii nu au voie să apeleze la remedii naturiste pe bază de vâsc.