Main menu

header

de Gabriela Niculescu

Preparatele din muşcată s-au dovedit eficiente în nenumărate boli, dar infuziile sunt căutate în mod special pentru tratarea afecţiunilor căilor respiratorii. Cataplasmele calmează durerile cauzate de pneumonii, şi nu numai, iar nevralgiile severe se pot ameliora cu sucul frunzelor zdrobite de muşcată.

Faceţi spălături nazalo-faringiene
Suferinţele bronhopulmonare, faringitele şi laringitele se tratează prin spălături nazalo-faringiene cu infuzie din flori sau frunze proaspete de muşcată. O lingură plină cu plantă tocată se infuzează opt ore în 250 ml de apă fierbinte. Cu 100 ml de infuzie se fac spălături, iar în cei 150 ml rămăşi se adaugă 5 picături de lugol şi se face gargară. În acelaşi timp, degetele mari de la picioare se înfăşoară cu două-trei straturi de frunze verzi şi se leagă cu faşă de tifon înainte de culcare. Conform hărţilor de reflexoterapie, pe degetele mari de la picioare sunt reprezentate organele localizate în zona capului.

Tinctura vă scapă de bronşită şi de pleurită
Bronşita şi pleurita sunt două afecţiuni tratate cu succes de tinctura din frunze de muşcată tocate mărunt. Într-un borcănel de 300 ml se pun 1/3 frunze şi se toarnă peste ele ţuică, până la marginea borcanului. Conţinutul borcanului se mută apoi în sticlă de culoare închisă şi se infuzează în frigider timp de trei săptămâni. Se bea tinctura strecurată câte o lingură, cu 150 ml de ceai de mentă, de trei ori pe zi. Cu aceeaşi tinctură se fac frecţii în zona plămânilor, pe piept şi pe spate înainte de culcare. Pentru frecţii, mai ales pentru copii, puteţi să preparaţi tinctura cu oţet kombucha sau oţet de mere.

Linişteşte durerile lombare
Nevralgiile de trigemen şi durerile lombare acute sunt calmate tot cu ajutorul muşcatei. Frunzele strivite între degete se întind pe un prosopel de in şi se aplică pe locul bolnav. Deasupra se leagă un batic de lână. La fiecare 30 de minute, frunzele se schimbă. Procedeul se repetă de patru ori.

Mâncaţi două frunzuliţe pe zi
Pentru tratarea afecţiunilor pulmonare se frământă un aluat din şase linguri cu frunze tocate, trei linguri cu miere şi trei linguri cu făină de secară. Se împarte în două terciul, se întinde în straturi subţiri şi se aplică pe zona plămânilor şi pe piept la bărbaţi, iar la femei pe spate. Se leagă cu un batic subţire. Pentru accelerarea procesului de vindecare se recomandă să mâncaţi, dimineaţa şi seara, cu 30 minute înainte de masă, câte două frunzuliţe mici de muşcată, care apar din mugurii terminali.

Suc vs cataractă
În stadiu incipient, puteţi să stopaţi dezvoltarea cataractei folosind picături din sucul proaspăt stors din frunze (câte una, două, în colţul ochilor). Dacă se inflamează pleoapele, ochii se spală cu infuzie preparată din zece frunze sau flori tocate, 200 ml de apă fiartă şi răcită şi o linguriţă cu miere. Se amestecă bine şi se expune pe timp de noapte la lumina lunii pline. În loc de apă puteţi să folosiţi după răcire ceai oftalmic din silur, albăstrele şi corn.