Main menu

header

de Daniela Anton

Aveţi unghiile îngălbenite, îngroşate şi sfărâmicioase? Această modificare anormală a aspectului unghiei este un semn de infecţie. Cele mai frecvente surse de contaminare sunt locurile publice unde mediul predominant este umed (piscine, săli de sport sau saună). De asemenea, îmbolnăvirea se poate produce extrem de uşor prin atingerea obiectelor infestate (papuci, foarfece, ciorapi, prosoape). Iată cum puteţi combate eficient onicomicoza.

Se pot infecta
Ciuperca profită de leziunile existente la nivelul unghiei pentru a pătrunde între straturile de keratină. Striaţiile unghiei, rănile provocate prin smulgerea colţurilor, agresarea unghiei prin purtarea unor pantofi prea strâmţi cresc riscul de infecţie. Unghia afectată se acoperă cu pete şi cu striuri galbene, verzui sau maronii, se îngroaşă şi se exfoliază pe margine. Sub ea poate să apară un depozit de consistenţă sfărâmicioasă. Netratată, ciuperca poate afecta şi unghiile, dar şi pielea din jur.
Cei care suferă de diabet şi de probleme circulatorii au un risc mai mare de onicomicoză. În cazul acestor afecţiuni, boala se poate suprainfecta cu bacterii, ceea ce îi agravează evoluţia, ducând la apariţia unor secreţii purulente. În plus, condiţiile care slăbesc imunitatea favorizează infecţiile unghiilor.

Fricţionaţi unghiile cu esenţă de rozmarin
Amestecaţi uleiuri volatile de cimbru, cimbrişor şi şofran şi picuraţi pe leziune, fără a atinge pielea periunghială. Procedura trebuie urmată de două ori pe zi şi numai după ce unghia a fost curăţată în prealabil de zonele infectate (straturile sfărâmicioase) şi spălată cu decoct concentrat de cimbru şi salvie. După zece zile se face o pauză de zece zile, apoi se repetă. Se pot continua ciclurile de câteva ori, până la dispariţia coloraţiei galbene şi a îngroşării unghiei. Un alt remediu e să diluaţi 20 de picături de ulei esenţial de rozmarin şi/sau lămâie în două linguri cu ulei de migdale dulci. Fricţionaţi unghiile afectate de două ori pe zi cu acest preparat, până la dispariţia simptomelor.
De asemenea, încercaţi uleiul volatil de arbore de ceai, considerat cel mai bun antiseptic cutanat. Aplicaţi-l de două ori pe zi, strict la nivelul leziunilor. O altă variantă este să faceţi o soluţie din câte o picătură de uleiuri esenţiale de cimbru, arbore de ceai şi lavandă. Se fac trei aplicaţii pe zi, până la îmbunătăţirea situaţiei.

Puneţi comprese cu rostopască, tătăneasă şi propolis
Combinaţi în părţi egale tincturile de rostopască, tătăneasă şi propolis. Îmbibaţi o compresă în acest preparat şi înfăşuraţi-o în jurul degetului cu unghia afectată. Aplicaţi deasupra o folie de plastic pentru a împiedica evaporarea şi ţineţi aşa două ore. Repetaţi zilnic, până la vindecarea completă.

Evitaţi încălţămintea strâmtă

Persoanele predispuse la dezvoltarea acestor infecţii sunt cele cu unghii încarnate, leziuni la acest nivel sau care îşi taie unghiile foarte des. Onicomicozele sunt recidivante, aşa că ar fi bine să le preveniţi astfel: evitaţi încălţămintea strâmtă sau pe cea care păstrează piciorul cald şi umed. Nu folosiţi aceleaşi şosete, unghiere sau forfecuţe cu alte persoane, iar dacă sunteţi nevoiţi să folosiţi duşurile publice, purtaţi şlapi. În plus, este indicat să folosiţi pudra de talc după baie.
Pont! Consumaţi fructe şi legume, deoarece acestea au proprietăţi antifungice, mâncăruri probiotice cum ar fi iaurtul sau chefirul şi unul-doi căţei de usturoi în fiecare zi.