Main menu

header

de Gabriela Niculescu

Răchiţanul are puternice efecte curative în nenumărate afecţiuni. Băile terapeutice cu această plantă sunt recomandate în cazul infecţiilor vaginale sau al hemoragiilor anale produse de hemoroizi, cataplasmele vindecă eczemele, iar sucul proaspăt stors calmează tenul înroşit şi închide porii dilataţi.

Extract versus hemoroizi
Medicina populară recomandă baia terapeutică din extract de răchiţan în cazurile de infecţii vaginale sau de hemoragii anale produse de hemoroizi. Extractul se obţine astfel: două mâini cu plantă se pun la macerat în doi litri de apă, la temperatura camerei, vreme de opt-zece ore. Apoi, lichidul se strecoară şi se pune deoparte. Planta macerată se pune în alţi doi litri de apă clocotită şi se lasă să stea acoperită până se răceşte, după care se filtrează. În final, se combină cele două preparate (maceratul şi infuzia răcită), care se vor pune în apa de baie, la o temperatură de 39-40 de grade Celsius. Baia durează 10-30 de minute, după care pacientul se va usca puţin prin tamponare cu prosopul şi va rămâne să se odihnească la cald, vreme de jumătate de oră. Cardiacii trebuie să fie prudenţi!

Omoară bacteriile
Eczemele infecţioase se pot trata mult mai rapid dacă se aplică zilnic, pe locul afectat, vreme de una-două ore, cataplasme cu răchiţan. Tratamentul se face până la vindecarea completă. Răchiţanul are efecte puternic antiinfecţioase şi antiinflamatoare.
Cataplasma cu răchiţan se face astfel: o mână cu frunze mărunţite de răchiţan se lasă timp de două ore să se înmoaie în apă caldă, după care se aplică direct pe locul afectat, acoperindu-se cu un tifon. Se lasă să acţioneze o oră.

Măşti pentru ten înroşit şi pori dilataţi

Dacă aveţi tenul înroşit, puteţi face o mască dintr-o lingură cu suc proaspăt de răchiţan sau cu infuzie foarte concentrată de răchiţan, două linguri cu smântână şi un albuş. Ingredientele se amestecă foarte bine, şi preparatul se întinde pe faţă. Se ţine vreme de jumătate de oră, după care se îndepărtează cu un tampon cu apă călduţă. Pentru tenul cu pori dilataţi, seara, se aplică pe faţă o compresă cu infuzie combinată de răchiţan, care se ţine vreme o de jumătate de oră. Tratamentul se face o dată la două-trei zile.