Main menu

header

de Gabriela Niculescu

Rizomul şi rădăcinile pălămidei conţin insulină, tanin, rezine, ulei volatil, săruri minerale. Remediile din această plantă au acţiune antiinfecţioasă, diuretică, sudorifică, stomahică. Sunt cicatrizante ale pielii şi mucoaselor, nu dau voie să se înmulţească microbii, distrug stafilococii, măresc cantitatea de urină eliminată, contribuind la dezintoxicarea organismului, favorizează sudoraţia şi înlătură procesul inflamator.

Ajută şi în cazul impotenţei
Se poate folosi în caz de acnee, anemie feriprivă, ascită, asimilaţie deficitară, boli de stomac (tonic stomacal), boli urinare, bronşite, boli dermatologice, eczeme, răni, febră, herpes, hipocalcemie, hipomagnezie, impotenţă sexuală, infecţii cu stafilococ auriu, inflamaţii cutanate, pecingine, răceli, sindrom de malabsorbţie, sterilitate, tulburări de creştere la copii, viermi intestinali.

Pulberea, panaceu universal
Pulberea de pălămidă e utilă în oricare dintre afecţiunile mai sus amintite. Se macină planta uscată şi se ia un vârf de cuţit de pulbere, care se pune sub limbă. Se ţine timp de zece minute, după care se înghite. Se prepară de trei ori pe zi, înainte de mese cu 30 de minute. Extern, se pune pulberea pe răni.

Infuzia, utilă în dezintoxicare
Pentru infuzie, se pun două linguriţe cu plantă mărunţită în 250 ml apă rece, seara. Se ţine până dimineaţa, la temperatura camerei. Se filtrează şi planta se pune din nou cu apă. De data aceasta se va fierbe pentru 5 minute. Se acoperă şi se lasă să se răcească. Se strecoară şi se pune apoi peste ceaiul obţinut prin macerare. Se consumă în cursul zilei. Este foarte util la dezintoxicare.

Tinctura vă scapă de viermi intestinali
Tinctura se prepară din 50 g de plantă mărunţită în 250 ml alcool alimentar de 70 de grade. Se astupă bine, se agită zilnic şi se strecoară după 15 zile. Se va lua câte o linguriţă, de trei ori pe zi, înainte de mese, diluată cu puţină apă. Tratează în mod special bolile cu microbi şi viermii intestinali.